Razie v Belgii: Zátah proti navrátilcům ze Sýrie zabránil atentátům

Belgie, policista

Belgie, policista Zdroj: ctk

Protiteroristické operace, které ve čtvrtek začaly v Belgii, skončily. Uvedl to ráno belgický ministr zahraničí Didier Reynders. Zátahy proti navrátilcům ze Sýrie se uskutečnily v několika městech a podle úřadů zmařily bezprostřední hrozby atentátů. Při jedné přestřelce policie zabila dva údajné islámské bojovníky. Noční zatýkání podezřelých radikálů proběhlo i v Berlíně a ve Francii.

„Operace v terénu skončily. Uskutečnil se velký počet razií. Nyní vyhodnocujeme poznatky. Policejní a justiční orgány poté uvidí, zda je třeba učinit nějaké další kroky,“ řekl šéf belgické diplomacie ve francouzské televizní stanici i-Télé.

Operace na různých místech začala ve čtvrtek vpodvečer a v pátek brzy ráno probíhala stále v Bruselu, kde se počítalo ještě s nějakým zatýkáním, uvedla belgická prokuratura. Operaci, která prý zabránila připravovanému atentátu na policii, označila za úspěch. Ve městě Verviers na východě země začaly tři osoby střílet na příslušníky pořádkových sil, kteří palbu opětovali. Muži se podle informací policie nedávno vrátili ze Sýrie. Dva ozbrojenci byli zabiti a třetí zatčen. Nikdo nebyl zraněn, informovaly úřady.

Belgie, policieBelgie, policie | ctkBelgičtí policisté hlídkovali v ulicích přes noc

Operace v Belgii se uskutečnila krátce po krvavých útocích v Paříži, při nichž tři islámští ozbrojenci minulý týden zabili 17 lidí a sami při policejních akcích přišli o život. Podle Bruselu ale spolu události ve Francii a v Belgii přímo nesouvisí.“Není vazba mezi atentáty v Paříži a těmi plánovanými v Belgii. Atentáty v Paříži jen urychlily iniciativy v naší zemi,“ řekl ministr Reynders.

Policie v Berlíně zatkla dva muže, údajně podporovali IS
Berlínská policie zatkla v noci na pátek dva radikální muslimy podezřelé z podpory terorismu. Informovala o tom rozhlasová stanice RBB. Podle vyšetřovatelů se dvojice německých Turků snažila verbovat muslimy pro boj v řadách radikálního hnutí Islámský stát (IS), pro které také zajišťovala finanční podporu.

Podle státního zastupitelství bylo zatčení obou mužů výsledkem několikaměsíčního vyšetřování a nesouvisí s teroristickými útoky v Paříži z minulého týdne ani se čtvrtečním protiteroristickým zásahem v Belgii.

Oba zadržení se hlásili k salafismu, který je radikální odnoží islámu.

Ve Francii se zatýkalo ve velkém

Francouzská policie zatkla v noci na pátek v rámci vyšetřování nedávných teroristických útoků v Paříži desítku osob. S odvoláním na místní justici to uvedla agentura AFP. Zatčení budou vyslýcháni pro podezření, že mohli poskytovat logistickou podporu v podobě především zbraní a aut islámským radikálům, kteří minulý týden zavraždili ve francouzské metropoli 17 lidí, upřesnil nejmenovaný zdroj agentury.

Ve Francii se uskuteční pohřby posledních obětí, které před týdnem přišly o život při útoku na redakci satirického týdeníku Charlie Hebdo, kde dva útočníci zabili 12 osob. Očekává se také další velký zájem o prodávané nejnovější číslo časopisu Charlie Hebdo.