Reakce na americký radar v Rumunsku: Rusko rozmístilo na Krymu bombardéry

Letoun Tupolev Tu-22M3 Backfire-C, který Rusko údajně přesunuje na anektovaný Krym

Letoun Tupolev Tu-22M3 Backfire-C, který Rusko údajně přesunuje na anektovaný Krym Zdroj: CC BY-SA 2.0: Alan Wilson via Flickr

Strategické bombardéry Tu-22M3
Strategické bombardéry Tu-22M3 jsou považovány za nosiče jaderných zbraní.
3
Fotogalerie

Rusko se rozhodlo rozmístit na anektovaném Krymu strategické bombardéry Tu-22M3 schopné nést jaderné rakety. Agentuře RIA Novosti to dnes řekl senátor Viktor Bondarev, bývalý vrchní velitel ruského letectva. Přemístěním letounů prý Moskva reaguje na budování systému protiraketové obrany USA v Rumunsku.

Podle Bondareva, který je šéfem branného výboru horní parlamentní komory, krok ruské armády "kardinálně mění rovnováhu sil v regionu". Letouny Tu-22M3 budou navíc během několika let modernizovány tak, aby mohly překonat protiraketovou obranu "v kterémkoli bodu Evropy", řekl senátor.

Spojené státy od roku 2016 využívají na základně Deveselu na jihu Rumunska systém protiraketové obrany Aegis Ashore, který je podle Pentagonu odpovědí NATO na rostoucí hrozbu šíření raketových zbraní na Blízkém východě. Podle Moskvy může být systém použit i k odpálení křídlatých raket dlouhého doletu a je přímým ohrožením Ruska.

Ruské strategické bombardéry budou rozmístěny na krymské letecké základně Gvardějskoje (Hvardijske) severně od Simferopolu, prohlásil Bondarev, který s novináři hovořil při příležitosti pátého výročí násilné anexe ukrajinského poloostrova Ruskem.

Generál připomněl, že již nyní má ruská armáda na Krymu stíhací letouny MiG-29 a Su-27, protiraketové baterie S-300, S-400, Buk-M2 a Pancir a rakety Iskander, které mohou nést jadernou nálož.

Bondarev řekl, že ruské bojové systémy mají nyní plně pod kontrolou celý region Černého moře, což je "nezbytné vzhledem k neustálým provokacím NATO". Krym, který do ruské okupace v roce 2014 patřil Ukrajině, je nyní podle ruského senátora "nepotopitelnou letadlovou lodí" Ruska.