Reálné mzdy v Německu rostou nejrychleji za tři roky

Sklad logistické a zásilkové firmy Amazon v Německu (Ilustrační foto)

Sklad logistické a zásilkové firmy Amazon v Německu (Ilustrační foto) Zdroj: e15, anna vackova

Reálné mzdy německých zaměstnanců se ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšily o 1,8 procenta, což je nejprudší tempo za poslední tři roky. Oznámil to spolkový statistický úřad. Průměrná hrubá mzda zaměstnance na plný úvazek v Německu bez započítání mimořádných plateb dosáhla 3541 eur (téměř 98 tisíc korun) měsíčně.

Největší mzdy měli zaměstnanci v bankovnictví a pojišťovnictví, kteří si vydělali v průměru 4723 eur (130 440 korun) měsíčně. Nejméně peněz naopak vydělávali lidé pracující v pohostinství, jejichž průměrná měsíční mzda činila 2119 eur (58 520 Kč) měsíčně.

Růst reálných mezd, který se vypočítá odečtením inflace od růstu nominálních mezd, byl ve třetím čtvrtletí nejrychlejší od druhého kvartálu roku 2011. Nominální mzdy ve sledovaném období stouply meziročně o 2,6 procenta, zatímco spotřebitelské ceny se zvýšily pouze o 0,8 procenta.

Statistický úřad uvedl, že reálné mzdy by měly díky nízké inflaci vykázat výrazný nárůst i za celý letošní rok. S nízkou inflací lze navíc podle odborníků počítat i příští rok, upozornila agentura DPA.

Průměrná mzda v České republice ve třetím čtvrtletí meziročně stoupla o 441 korun na 25 219 korun. Meziroční růst nominálních mezd tak činil 1,8 procenta, reálně mzda stoupla o 1,2 procenta.