Řecká vláda má nečekaně 1,5 miliardy eur navíc, rozpočet je v přebytku

Řecký parlament (ilustrační foto)

Řecký parlament (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Frank Durr via Flickr

Primární rozpočet centrální řecké vlády za prvních pět měsíců letošního roku skončil v přebytku 1,51 miliardy eur (41,2 miliardy korun). Vláda přitom očekávala deficit. Lepší výsledky způsobilo snížení výdajů, vyplývá ze zprávy řeckého ministerstva financí.

Primární rozpočet centrální vlády nezahrnuje splátky dluhů a rozpočty organizací sociálního zabezpečení a místních samospráv. Liší se od údajů, které sledují věřitelé Řecka, tedy Evropská unie a Mezinárodní měnový fond (MMF). Naznačuje ale stav financí země, upozorňuje agentura Reuters.

Vláda počítala za leden až květen s deficitem 556 milionů eur. Daňové příjmy byly o něco nižší, než čekala vláda, a to 17,05 miliardy eur proti plánovaným 18,01 miliardy eur. Veřejné výdaje činily 20,03 miliardy eur, což bylo o 2,62 miliardy eur méně, než vláda původně počítala. Země musela výrazně omezit veškeré výdaje, aby mohla plnit závazky.

Vývoj řeckého rozpočtuGraphical visualization of Greece Government Budget Value

Řecko se potřebuje do konce tohoto měsíce s MMF, Evropskou centrální bankou (ECB) a Evropskou komisí dohodnout na podmínkách, za nichž může dostat zbývajících 7,2 miliardy eur (téměř 200 miliard korun) z dříve dohodnutého záchranného programu. Bez těchto peněz Řecku hrozí, že bude od 1. července v platební neschopnosti.

MMF: Když Řecko neuhradí 30. června dluh, znamená to insolvenci
Pokud Řecko do konce června nepošle Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) dlužné peníze, bude to znamenat jeho „default“, tedy stav, kdy neuhradilo splatný dluh. Žádná dodatečná lhůta ani jiná možnost odkladu neexistuje, řekla dnes šéfka měnového fondu Christine Lagardeová v Lucemburku, kam přijela na setkání s ministry financí eurozóny.
„Bude (Řecko) 1. července v defaultu, budou to nedoplatky vůči MMF, pevně ale doufám, že k tomu nedojde,“ řekla Lagardeová novinářům po schůzce s lucemburským ministrem financí. „Neexistuje žádná dodatečná lhůta nebo dvouměsíční odklad, jak tu a tam (v médiích) vidím,“ citovala šéfku MMF agentura Reuters.
Řecko mělo už 5. června splatit MMF 300 milionů eur, ale aby získalo čas na sjednání dohody s věřiteli, rozhodlo se sloučit všechny červnové splátky vůči fondu do jedné. Do 30. června tak má poslat na účet MMF zhruba 1,6 miliardy eur (43,6 miliardy korun). MMF tento postup umožňuje, je ale velmi vzácný.