Řecká vláda má před hlasováním nejisté vyhlídky

Jorgos Papandreu

Jorgos Papandreu

Řecký parlament zahájil rozpravu, na jejímž konci má být hlasování o důvěře vládě socialistického premiéra Jorgose Papandrea. Premiér nemá jistou podporu všech vládních poslanců. Hlasování by mělo proběhnout o půlnoci tamního času (23:00 SEČ).

Vládní strana PASOK má ve 300členném parlamentu 152 zákonodárců, ale nejméně čtyři z nich odmítli podle agentury AP sdělit, zda se při hlasování o důvěře za kabinet postaví. I proto se dá výsledek hlasování jen těžko předvídat.

Podle vyjádření některých ministrů a vysoce postavených členů socialistické strany se ale zdá, že i pokud by vláda hlasování přestála, ministerský předseda v jejím čele pravděpodobně dlouho nezůstane. Jeden z čelných představitelů strany například řekl, že vládu nepodpoří, pokud se Papandreu nezaváže k tomu, že o víkendu odstoupí z funkce a zahájí jednání o přechodné vládě. „Máme vyslovit důvěru vládě, o které víme, že jí nevěří ani lidé, ani mezinárodní společenství, řekl agentuře Reuters poslanec PASOKu Odysseas Voudouris.

Z jiného úhlu kritizuje Papandrea jeho stranická kolegyně Sofia Giannaka. „Premiér musí dnes jasně vysvětlit své záměry. Nemůžeme se dovolit budoucí chaos a anarchii.“

Papandreu v tomto týdnu svou rezignaci kategoricky vyloučil. Ve čtvrtek se ale nechal slyšet, že „na svém křeslu nelpí“. Vzpouru části straníků vyvolal zejména plán premiéra na uspořádání referenda o záchranném finančním balíku pro Řecko, bez něhož by země pravděpodobně již během prosince zkrachovala.

Vytvoření přechodné vlády národní jednoty požadují vedle některých socialistů i předáci opoziční Nové demokracie (ND). Zatím se však liší v názoru na to, jak dlouho by taková vláda měla zemi vést. Podle ND by měla fungovat jen několik týdnů a pak by se uskutečnily předčasné volby. Čelní socialisté ji chtějí udržet nejméně do března nebo února příštího roku.

I pokud by Papandreu hlasování o důvěře přežil, nebude mít vyhráno. Jeho vláda má totiž mezi lidmi mizivou podporu a déle než do dalších řádných voleb tedy pravděpodobně nevydrží.