Řecko čekají tvrdé úspory, popularita Tsiprase přesto stoupá

Lídr řecké strany SYRIZA Alexis Tsipras

Lídr řecké strany SYRIZA Alexis Tsipras Zdroj: CTK

Pod vedením premiéra Alexise Tsiprase se Řecko dále propadlo do recese, ponořilo se ještě více do dluhů a ocitlo se na pokraji bankrotu. Poté, co Atény odmítly jeden tvrdý záchranný program předložený zahraničními věřiteli, vůdce radikální levice nakonec souhlasil s ještě tvrdšími podmínkami. Nebylo by proto překvapením, kdyby nyní voliči žádali jeho hlavu. Podle průzkumů je ale Tsipras populárnější víc než kdy jindy.

Podle víkendové ankety postup čtyřicetiletého předsedy vlády schvaluje téměř 60 procent dotazovaných. A jeho strana Syriza by jasně vyhrála volby, kdyby se konaly nyní.

Mnoha Řekům se líbí Tsiprasovo poselství plné naděje, i když jeho kroky možná povedou k mnohem těžšímu životu. „Lidé jsou pod obrovským tlakem, potřebují slyšet něco pozitivního,“ uvedl jeden z řeckých voličů.

Vyzval k odmítnutí úspor, aby pak s nimi souhlasil

Tsipras nejprve sám vyzýval obyvatele k tomu, aby v referendu kvůli tvrdým podmínkám odmítli záchranný program nabízený mezinárodními věřiteli, což se nakonec i stalo. Jen pár dní poté, co voliči řekli 'ne' dalším úsporným opatřením, Tsipras na celonočním summitu v Bruselu nakonec souhlasil s dohodou, která zemi přinese ještě tvrdší úspory.

Pro jakéhokoli jiného vůdce by to byla politická sebevražda. Tsipras si ale podle všeho získal srdce Řeků svým tvrdým vystupováním vůči Evropě, ale i upřímným přiznáním v parlamentu, že přijal tvrdé podmínky poté, co udělal určité chyby. Při obhajobě dohody s eurozónou navíc premiér argumentoval i tím, že neodjel z Bruselu s prázdnou.

Zatlačen do kouta, ale stále bojuje

Podle Eliase Nikolakopulose je stále ještě brzy na to, aby se dala odhadnout „hloubka Tsiprasovy popularity“. Nejspíš ale souvisí i s tím, že mnoho Řeků premiéra vidí jako muže, který je zatlačen do kouta, ale stejně bojuje a dělá vše, co je v jeho silách, ať je to dobré či špatné. „Lidé říkají, že aspoň bojuje,“ uvedl Nikolakopulos, který pracuje v jedné z nejvýznamnějších řeckých společnosti provádějících průzkumy veřejného mínění.

Popularita vlády bude podle analytiků významně otestována až na podzim, kdy se u daňových poplatníků naplno projeví přijatá úsporná opatření. „Jakmile bude dopad cítit, Tsiprasova popularita začne prudce klesat,“ myslí si Panajotis Ioakimidis z univerzity v Aténách.

Žádný politický konkurent na obzoru

Řecký premiér má ale v rukávu ještě další důležitý trumf: v současné době téměř neexistuje v zemi politický vůdce, který by jeho charismatu mohl konkurovat, a opoziční strany jsou mezi lidmi stále ještě velmi nepopulární kvůli zavedení minulých úsporných opatření. Nejistota nicméně panuje i kolem vládní strany Syriza, kterou nedávné dění a schvalování záchranných programů hluboce rozdělilo.

Řečtí voliči ale mají prozatím jasno a Tsipras těží především z toho, co je v posledních dnech, zdá se, jediným předpokladem pro to být v Řecku úspěšným politikem - vypadá dobře v televizi, uzavřela agentura AP.