Řecko dělá problém Latinské Americe

ilustrační foto

ilustrační foto

Globální ekonomika stále intenzivněji distribuuje problémy napříč světem. Otřesy na finančním trhu vyvolané vývojem v Řecku rozhoupaly dokonce měny latinskoamerických států. Nejprve prudce oslabovaly s tím, jak nejistota vedla investory ke stahování peněz z rozvíjejících se trhů. Teď – poté, co se zdá, že by Řecko mohlo získat evropskou pomoc s dluhopisy - čelí opačnému problému.

Nejhůře je na tom brazilský real, který se vůči dolaru dostal na historické maximum za posledních 12 let. Financial Times varovaly, že to může podvázat ekonomický růst země a přidělat tamnímu prezidentovi Dilmovi Rouseffovi další starosti. V reakci na prudké posílení měny minulý čtvrtek centrální banka dvakrát intervenovala na oslabení měny, když na trhu prodávala nezveřejněné množství dolarů.

Důvodem prudkého posílení realu je fakt, že investoři nyní opět hledají výnosná aktiva a brazilská měna, která je úročená vysokými sazbami, tak momentálně funguje.

Letošní vývoj kurzu realu k dolaruLetošní vývoj kurzu realu k dolaru | bloomberg

Analytik Pedro Tuesta z 4Cast uvedl, že je to očekávaný vývoj. Kdyby došlo k řeckému defaultu, měny jako brazilský real, chilské, kolumbijské a mexické peso by nejprve prudce oslabily. Pak by došlo k dalšímu posílení. Když lidé hledají, kam dát peníze, těžko se rozhodnou pro Spojené státy s nulovými sazbami a pomalým ekonomickým růstem,“ poznamenal.

Na měnovém trhu už poté, co Řekové odhlasovali přijetí úsporných opatření, výrazně vzrostly futures na posílení brazilského realu. Podle šéfekonoma Banco ABC Brasil Otavia de Sousa Leal objemu pomohl i přítok sázek ze strany japonských investorů. „Brazilské úroky jsou vysoké a chamtivost vždy převáží nad realitou,“ řekl Reuters Carlos Gandolfo z makléřské firmy Pioneer. Na trhu se spekuluje, že růst brazilských sazeb bude pokračovat – úřady se musejí vypořádat s rostoucí inflací, která se blíží šestiprocentní hranici. Základní sazba centrální banky je nyní na hranici 12,25 procenta.