Řecko je pro finanční šéfy firem rizikovější než Sýrie

Řecko

Řecko Zdroj: ctk

Řecko považují finanční šéfové světových firem nyní za rizikovější pro investice než například Sýrii, kterou zmítá občanská válka. Velká obezřetnost panuje kvůli dluhové krizi i vůči další zemím jižní Evropy. Plyne z ankety globální konzultační společnosti BDO mezi tisícovkou finančních ředitelů středních firem, které mají v plánu investovat v zahraničí.

Za rizikovější než Řecko označují finanční šéfové už jen Írán a Irák. Mezi deseti nejrizikovějšími zeměmi figuruje na sedmém místě Španělsko.

„Finanční šéfové jsou vůči jižní Evropě stále ostražitější a některé tamní země považují za podobně rizikové jako politicky nestabilní státy Středního východu,“ sdělil podle agentury AP šéf BDO Martin Van Roekel.

Za nejatraktivnější zemi pro investice označili finanční šéfové Čínu a těsně po ní Spojené státy. V desítce nejatraktivnějších zemí figurují dále Brazílie, Indie, Německo nebo Británie.

Celkově finanční ředitelé podle průzkumu udávají, že podnikání v zahraničí je nyní obtížnější. Vedle nejisté globální ekonomické situace k tomu podle nich přispívá zvyšování regulační zátěže a ostřejší konkurence.