Řecko má na měsíc vládu, strany už agitují

Řecký arcibiskup žehná vládě

Řecký arcibiskup žehná vládě Zdroj: reuters

V Řecku složila přísahu přechodná vláda, jež má jediný úkol – pokusit se během měsíce, zbývajícího do dalších voleb, zachovat v zemi alespoň částečnou stabilitu. Ještě kratší kariéru než kabinet akademiků, bývalých ministrů a diplomatů v čele se soudcem Panajotisem Pikrammenosem, má před sebou parlament, který se včera poprvé sešel. Zřejmě už dnes bude znovu rozpuštěn.

Lídr favorizované Koalice radikální levice (SYRIZA) Alexis Tsipras si nástup vlády vyložil jako signál k zahájení předvolební kampaně. Slíbil Řekům, že jeho partaj nikdy nepřipustí dohodu v záležitosti úsporných opatření. „Pokouší se terorizovat lidi tvrzením, že SYRIZA podlehne. Nikdy nesvolíme ke kompromisu. Nikdy se nebudeme účastnit vlády, která bude chránit (finanční) pomoc,“ slíbil.

Čtěte také:

Řekové si "zopakují" volby, jejich vládu povede soudce

ECB dává ruce pryč od řeckých bank, Řekové vybírají vklady

Pavel Kohout: Řecko, příběh bez happy endu

Tsipras si před hlasováním věří. Je přesvědčen, že varování evropských lídrů, aby Řekové volili moudře, pokud chtějí zůstat v eurozóně, nezaberou. „Lidé 17. června dokončí obrovský krok kupředu, který zahájili 6. květŘecko na bez ohledu na to, co říká (předseda Evropské komise José) Barroso,“ dodal.

Ze sondy týdeníku To Pontiki vyplývá, že jen třetina Řeků chce zachránit euro za každou cenu. Více než polovina je ochotná se s odchodem z eurozóny smířit, pokud by oběti k zachování společné měny měly být příliš vysoké.
Pro krajně levicovou partaj by podle nejnovějšího průzkumu hlasovalo 24,5 procenta Řeků, tedy skoro o osm procent více než v uplynulých volbách. V případě vítězství jí navíc připadne bonus 50 poslaneckých křesel.

MMF se vrátí až po volbách

Mise Mezinárodního měnového fondu se před červnovými volbami do Řecka nevrátí. Řecko bude od fondu potřebovat nový úvěr k financování státních výdajů ještě před koncem června a k tomu potřebuje dobrozdání pravidelné mise zástupců MMF.