Řecko musí začít znovu. I s vlastní měnou, říká polský guvernér

Marek Belka, šéf polské centrální banky

Marek Belka, šéf polské centrální banky Zdroj: profimedia.cz

Neustálé snahy Evropské unie o záchranu Řecka jsou "beznadějné" a Atény by měly přijmout vlastní měnu s dočasným zachováním eura pro bankovní vklady. Řekl to pro dnešní vydání německého listu Financial Times Deutschland guvernér polské centrální banky Marek Belka.

„Země podle všeho potřebuje na určitou omezenou dobu zvláštní systém,“ řekl Belka. „Nevolám po vytlačení Řecka z eurozóny, dalo by se ale uvažovat o zavedení platebního nástroje pro použití uvnitř země, zejména ve veřejném sektoru,“dodal.

Mzdy by se v Řecku v takovém systému vyplácely v nové měně, jejíž kurz by byl nižší než kurz eura, zatímco bankovní úspory Řeků by mohly zůstat v eurech, aby neztratily na hodnotě. Takováto „skrytá devalvace“ by pro cizinu zlevnila řecké zboží a služby a zvýšila jejich konkurenceschopnost, uvedl Belka.

„Řekové budou muset podstoupit další oběti, takto se to ale bude dít civilizovaným způsobem. Jejich turistický sektor a další služby musí být cenově přitažlivější. Řecko musí začít znovu,“ řekl šéf Polské národní banky.

Za „beznadějnou“ označil Belka evropskou strategii požadovat po Řecku neustálé drastické snižování mezd a cen, které má zvýšit konkurenceschopnost. Stejně bezvýchodné je podle něj podporovat zemi stále novými úvěry.

Řecko se v roce 2010 propadlo do těžké dluhové krize a stalo se první zemí eurozóny, která dostala mezinárodní finanční pomoc. Po poskytnutí 110 miliard eur letos Atény s eurozónou a Mezinárodním měnovým fondem sjednaly druhý záchranný úvěr v objemu 130 miliard eur. Výměnou za pomoc musí Řecko plnit tvrdé podmínky ve snižování rozpočtového deficitu, kvůli neustále padající ekonomice se mu to však nedaří, a země tak stále utrácí podstatně více, než si vydělá.