Řecko naplňuje dohodu, začalo vracet uprchlíky do Turecka

Uprchlíci na cestě k makedonské hranici

Uprchlíci na cestě k makedonské hranici Zdroj: CTK

První migranti, které Řecko začalo dnes vracet do Turecka na základě dohody mezi EU a Ankarou, dorazili do tureckého města Dikili. Informovala o tom agentura DPA. Na palubě prvních dvou lodí, které vypluly z řeckého ostrova Lesbos, bylo 136 migrantů, z nichž 124 jich pochází z Pákistánu.

Kromě dvou lodí z řeckého ostrova Lesbos do tureckého města Dikili vyplula dnes třetí loď z řeckého ostrova Chios do tureckého Çeşme. Na ní většinu ze 66 migrantů tvoří Afghánci. Podle dřívější informace DPA jsou na palubě lodí dnes jen muži, podle novinářky deníku The Times je mezi migranty jedna žena - Syřanka a celkem jen dva Syřané.

Do Turecka jsou podle řeckého vládního zmocněnce pro uprchlíky Jorgose Kyritsise přepravováni ti, kteří nepodali žádost o azyl nebo pocházejí z bezpečných třetích států.

Turecký ministr pro záležitosti Evropské unie Volkan Bozkir oznámil, že Syřané z Řecka budou přemístěni do jihotureckého města Osmaniye.

Další skupina již dnes podle mluvčí řecké policie z ostrova Lesbos nepojede. „Nejprve musí být zpracovány podané žádosti o azyl,“ řekla mluvčí reportérům na ostrově Lesbos. Proto je nutné, aby byli ze států EU posláni další experti.

Více než čtyři tisíce migrantů

Podle dohody migranti, kteří připluli po 20. březnu z Turecka a v Řecku nezískají azyl, budou vráceni do Turecka. Od 20. března bylo na řeckých ostrovech zadrženo více než 4000 migrantů. Podle dřívějších odhadů agentur má být v první vlně přesunuto do tureckého přístavu Dikili, kde má vyrůst jedno ze dvou tureckých přijímacích zařízení pro navrácené běžence, až 750 migrantů. Přesun má trvat do středy.

Přesun silně kritizují představitelé organizací na ochranu lidských práv. Podle šéfa Amnesty International v Řecku není Turecko bezpečnou třetí zemí pro uprchlíky.

Dohoda EU s Ankarou také stanoví, že za každého syrského uprchlíka vráceného z řeckých ostrovů na tureckou půdu unie převezme jednoho Syřana s právem na azyl. První skupina 24 syrských uprchlíků z Turecka dnes přistála na letišti v německém Hannoveru, další skupina 18 běženců má dorazit odpoledne.

Podle agentury Reuters také dnes dopoledne řecká pobřežní stráž zachránila ze dvou člunů přes 50 uprchlíků, kteří se snažili dostat na řecký ostrov. „Slyšel jsem, že vrací Íránce, Afghánce. Nevím, že by vraceli zpátky Syřany,“ odpověděl jeden z migrantů z této skupiny, jedenatřicetiletý syrský Kurd na dotaz novináře, zda ví, že Řecko vrací migranty zpět.