Řecko piluje návrh reforem, konzultuje ho s partnery

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Řecká vláda intenzivně připravuje seznam reforem, jehož odevzdání je podmínkou prodloužení úvěrového programu pro Řecko ze strany mezinárodních věřitelů. Definitivní podobu reforem prý Atény konzultují s evropskými partnery a zejména s pracovníky Evropské komise. Do Bruselu konečný oficiální seznam měly odeslat podle páteční dohody do dnešní půlnoci, což ale nestíhají a učiní to až v úterý. Podle agentury Reuters to sdělil vládní činitel, aniž uvedl důvody zdržení.

„Seznam bude obsahovat reformy zaměřené na potírání daňových úniků a korupce, takže umožní rozdělování daní sociálně spravedlivějším způsobem,“ uvedl mluvčí v televizi Skai. Dodal, že diskuse s věřiteli (tedy se zástupci Evropské unie, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu) se vedou kvůli tomu, aby se předešlo jakýmkoli případným komplikacím.

Sakellarides tak potvrdil to, co už v neděli řekl státní ministr Nikos Pappas, který v souvislosti s reformami hovořil právě o boji proti daňovým únikům a o zefektivnění státní správy. Ani on ale neupřesnil, jaký finanční dopad budou navrhovaná opatření mít.

Dokumenty již "obíhají"

První hrubý návrh reformních opatření dostaly věřitelské instituce už v neděli a právě o této verzi se nyní debatuje, uvedl deník Financial Times. „Žádný oficiální seznam jsme zatím nedostali,“ řekla dnes v poledne novinářům mluvčí EK Mina Andreevová. Komise i další zainteresované instituce jsou ale podle ní s řeckou stranou v kontaktu a „dokumenty obíhají“. Termín, do kdy má Řecko reformní plán předložit, podle mluvčí vyprší o dnešní půlnoci.

Ministři financí eurozóny by se výsledným dokumentem měli zabývat v úterý během telekonference, uvedl dnes mluvčí německého ministerstva financí. Vzhledem k řeckému zpoždění se jednání uskuteční spíše v úterý odpoledne. Definitivní verdikt by pak měl padnout na páteční bruselské schůzce.

Zadlužené Řecko se v pátek se zástupci eurozóny domluvilo na čtyřměsíčním prodloužení současného záchranného programu, který by jinak skončil 28. února. Atény ale musí dodat seznam reformních opatření a mezinárodní věřitelé poté posoudí, zda jsou nabízené kroky dostatečné. Německý ministr financí Wolfgang Schäuble už varoval, že pokud Řecko nepředloží závazky nutných reforem, dalších úvěrů se nedočká.