Řecko se k růstu příští rok nevrátí, v recesi bude už čtvrtým rokem

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz, kolaz E15

Řecká ekonomika zůstane v recesi i v příštím roce a pokles zaznamená již čtvrtým rokem za sebou. Oznámil to dnes řecký ministr financí Evangelos Venizelos. Vláda přitom dosud očekávala, že se ekonomika země letos odrazí ode dna. Dál roste i nezaměstnanost, vyšplhala se na rekordních 16,3 procenta.

Pokles ekonomické aktivity, který ještě zhoršila úsporná opatření kvůli nápravě veřejných financí a snížení rozpočtového deficitu, je mnohem horší, než se čekalo. To Řecku znemožňuje splnit fiskální cíle stanovené zahraničními věřiteli.

„Musíme si všichni uvědomit, jak hluboké recesi čelíme. To vysvětluje i odchylku od květnových projekcí inspektorů EU, MMF a ECB,“ uvedl Venizelos.

Atény nyní neplní podmínky rozpočtového deficitu stanovené Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem pro získání finanční pomoci. Vláda z toho obviňuje mnohem horší recesi, než se čekalo, která výrazně snížila rozpočtové příjmy.

Vláda proto o víkendu schválila novou daň z realit, která jí má pomoci zvýšit příjmy a dosáhnout letos plánovaného schodku 7,6 procenta HDP. Ten byl vytyčen jako podmínka pokračování pomoci.
Venizelos upozornil, že problémem jsou i masivní daňové úniky. Podle něj pouze 160 tisíc Řeků uvedlo, že mají roční příjem nad 50 tisíc eur (1,23 milionu korun) a 25 tisíc přiznává příjmy nad 100 tisíc eur.

„To není věrný obraz, čísla neodpovídají realitě,“ cituje Venizelose agentura Reuters.

Vývoj růstu HDP Řecka 1980-2010

Vývoj HDP Řecka 1980-2010Vývoj HDP Řecka 1980-2010 | indexmundi.com

Zdroj: indexmundi.com

Řecká ekonomika ve druhém čtvrtletí meziročně klesla o 7,3 procenta. Pokles tak zpomalil z 8,1 procenta v prvních třech měsících roku. Za celý loňský rok řecká ekonomika oslabila o 4,4 procenta po poklesu o dvě procenta v roce 2009.

Nezaměstnanost v Řecku opět překonala rekord

Míra nezaměstnanosti v Řecku se ve druhém čtvrtletí vyšplhala na 16,3 procenta, a dostala se tak nejvýše od roku 1998, kdy se tato data začala v nynější podobě v Řecku sledovat. V prvním čtvrtletí nezaměstnanost podle tamního statistického úřadu ELSTAT činila 15,9 procenta. Problémy najít si práci mají především mladí lidé do 29 let, kterých je na úřadech práce téměř třetina.

Na růstu nezaměstnanosti se projevují úsporná opatření, k nimž se Řecko zavázalo výměnou za mezinárodní finanční pomoc. Země čerpá tříletý úvěr 110 miliard eur (asi 2,7 bilionu korun), s nímž jsou spojeny rozsáhlé výdajové škrty a propouštění ve státní správě.