Řecku hrozí, že neuhradí splátku ECB. Možná dostane další překlenovací úvěr

Řecký ministr financí Euklid Tsakalotos

Řecký ministr financí Euklid Tsakalotos Zdroj: ctk/ap

Před páteční bruselskou schůzkou ministrů financí eurozóny nadále panují nejasnosti nad zajištěním krátkodobých finančních potřeb zadluženého Řecka. Ve hře je i možnost další překlenovací půjčky ze staršího celounijního Evropského finančního stabilizačního mechanismu (EFSM). Za peníze z EFSM ručí všechny členské země, tedy i Česká republika.

Atény musí získat peníze do nadcházejícího čtvrtka, aby mohly Evropské centrální bance (ECB) uhradit splátku 3,2 miliardy eur (86,5 miliardy korun).

Pokud by byl EFSM v této věci využit, bylo by to již podruhé od předběžné dohody o novém záchranném programu. V červenci získaly Atény z EFSM krátkodobý překlenovací úvěr 7,16 miliardy eur (193,5 miliardy korun).

Euroskupina, tedy ministři financí zemí sdílejících euro, bude v pátek jednat o podobě třetího záchranného programu z Evropského stabilizačního mechanismu (ESM), který je nástrojem pouze eurozóny. Evropská komise podle agentury APA ústy své mluvčí nejprve jen odkázala pouze na závěry červencového summitu, který počítá s půjčkou 82 až 86 miliard eur. Později EK uvedla, že dnes ráno přijala návrh nutných rozhodnutí členských států pro tříletý program podle mechanismu ESM.

„Německo není jedinou zemí, která v tuto chvíli klade otázky,“ řekl Spahn. Ujasnit některé záležitosti chce třeba Francie. Německo také chce, aby se do záchrany Řecka zapojil Mezinárodní měnový fond, který se prozatím na pomoc nechce podílet.

Nejasnosti kolem privatizačního fondu

Naopak finský ministr financí Alexander Stubb dnes prohlásil, že jeho země je připravena na dohodě o třetím záchranném programu pro Řecko se podílet. Finsko je tvrdým kritikem záchranných programů EU a v červenci se vyjadřovalo pro dočasný odchod Řecka z eurozóny.

Později ale uvedlo, že proti dohodě o záchranném programu nebude stát samo. Takzvaný velký výbor finského parlamentu, který se zabývá otázkami spojenými s členstvím Finska v EU, dal dnes dohodě věřitelů s Řeckem zelenou.

Nejmenovaný zdroj agentury Reuters mezitím dnes uvedl, že Řecko podle nového tříletého programu obdrží do konce měsíce od partnerů v eurozóně první část peněz ve výši 23 miliard eur.

Celkový objem záchranného programu pro Řecko činí podle tohoto zdroje 91,7 miliardy eur. Tato částka zahrnuje 85,5 miliardy eur ve formě mezinárodní pomoci a odhadem 6,2 miliardy eur v podobě příjmů z prodeje státního majetku do roku 2018. Dnes večer se o nové dohodě s mezinárodními věřiteli chystají hlasovat řečtí poslanci.