Řecký dluh se vymkl kontrole, vláda jej ještě prohlubuje

Hrozí Řecku bankrot?

Hrozí Řecku bankrot? Zdroj: E15

Řecký státní dluh se vymkl kontrole a vládní politika selhává ve snaze zastavit jeho další růst. Vyplývá to ze zprávy nezávislé expertní komise řeckého parlamentu. Zpráva může zkomplikovat probíhající jednání o uvolnění další finanční pomoci pro Athény.

„Strmý růst dluhu a vysoký primární deficit … zhoršil do krajnosti dynamiku dluhu, která se vymkla kontrole,“ uvedli experti v pravidelné měsíční zprávě. Komise, která vznikla v roce 2010 jako nezávislý orgán kontroly rozpočtu, tak vykreslila obrázek řecké ekonomiky ve velmi pochmurných barvách.

Experti vyzvali vládu, aby urychleně zdvojnásobila svou snahu v boji s daňovými úniky a snížení primárního deficitu. „Je jasné, že problém země nespočívá jen ve velikosti veřejného dluhu, ale i v neschopnosti fiskální hospodaření konsolidovat. Přes gigantickou snahu o úpravu rozpočtu nebylo dosaženo primárních přebytků, naopak se ještě zvyšují primární deficity,“ dodává zpráva.

Podle analytiků expertní komise potvrdila obavy, že vláda nezavádí úsporná opatření a další reformy dostatečně rychle. Dosažení primárního rozpočtového přebytku, bez kterého nemůže Řecko začít splácet svůj dluh, je navíc stále těžší kvůli zpomalení tamní ekonomiky.

Na hlubší recesi tamní ekonomiky se také odvolává řecký kabinet, a dodává, že situace by byla lepší, kdyby se mu podařilo prosadit všechna plánovaná opatření. Opozice je ale mnohem kritičtější. „Co víc se ještě musí stát, aby bylo jasné, že recept se musí hned drasticky změnit,“ komentoval zprávu člen hlavní opoziční strany Nová demokracie Christos Staikouras.

Do Řecka tento týden dorazili mezinárodní inspektoři takzvané „Trojky“, aby odsouhlasili uvolnění dalších osmi miliard eur ze záchranného balíku eurozóny. Podmínkou je, že Athény do konce září privatizují státní majetek v hodnotě 1,7 miliardy eur. Zatím vláda získala jen 400 milionů eur. A Trojka se proto obává, že Řecko tohoto cíle nedosáhne.

Řecká ekonomika se letos pravděpodobně propadne o více než 4,5 procenta, čímž země spadne do nejhorší recese za posledních 40 let. Rozpočtový deficit by se měl zmenšit z loňských 10,5 procenta HDP na 7,6 procenta.

Čtete rádi E15.cz? Nominujte nás v anketě v kategorii zpravodajství.