Řecký poker: Termín od Bruselu vypršel, dohoda ale není

Řecko

Řecko Zdroj: profimedia.cz

Brusel vzkázal Aténám, že konečný termín pro dojednání podmínek druhého záchranného programu vypršel. Řečtí představitelé mají okamžitě říci, na čem se s mezinárodními věřiteli dohodli. Zdroj z řecké vlády ale předtím agentuře Reuters řekl, že Atény žádný konečný termín nedostaly a mají prý čas až do příští schůzky ministrů financí eurozóny. Tlak na řecko kromě Bruselu stupňují i klíčové země eurozóny – Německo a Francie.

„Už jsme se dostali za konečný termín,“ prohlásil mluvčí Evropské komise Amadeu Altafaj. Mluvčí řecké socialistické strany PASOK v neděli řekl, že lídři všech tří koaličních stran měli do dnešních 11. hodin říci, zda jsou pro Řecko přijatelná tvrdá úsporná opatření, jejichž zavedením EU a MMF podmiňují poskytnutí druhého záchranného úvěru.

„Ne, žádný takový termín stanoven nebyl,“ popíral později PASOK tuto informaci. Řeckým představitelům se prý stačí dohodnout na podmínkách požadovaného úvěru do začátku příští schůzky euroskupiny.Ta se měla původně sejít už dnes, ale kvůli průtahům při jednání v Aténách byla její schůzka zrušena. Předpokládá se ale, že ministři se nakonec sejdou ještě během tohoto týdne.

Dohodu o další pomoci brzdí hlavně tlak mezinárodních věřitelů na přísnější reformy řeckého trhu práce. Aténám se nelíbí požadavky MMF a EU na snížení minimální mzdy, zrušení některých bonusů, snížení mezd v soukromém sektoru a další propouštění státních zaměstnanců.

Sarkozy: Řecko musí splnit podmínky, jinak úvěr nedostane

Řecku poslal vzkaz i francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Po schůzce s německou kancléřkou Angelou Merkelovou řekl, že pokud chce Řecko i druhý záchranný úvěr, musí přijmout podmínky, na které je poskytnutí úvěru vázáno. To znamená snížit zadlužení v dohodnutém rozsahu.

Francie a Německo podle Sarkozy navrhují, aby Řecko státní příjmy ukládalo v odděleném fondu určeném ke splácení dluhu.

Sarkozy řekl, že nová politická reprezentace v Řecku musí převzít zodpovědnost. „My tu dohodu chceme. Řečtí lídři dali nějaké sliby a také je musejí svědomitě plnit,“ řekl Sarkozy, jehož citovala agentura Reuters. „Evropa je místem, kde má každý nějaká práva, ale i povinnosti. Čas utíká, je třeba to dokončit a podepsat,“ dodal.

Řecko by bylo první zbankrotovanou zemí v Evropě po druhé světové válce

Řecko od května 2010 čerpá mezinárodní finanční pomoc v objemu zhruba 110 miliard eur. Vzhledem k tomu, že tato částka nebude stačit, loni v říjnu si s ostatními členy eurozóny a Mezinárodním měnovým fondem (MMF) dohodlo druhý záchranný úvěr v objemu 130 miliard eur.

„My chceme, aby Řecko v eurozóně zůstalo. Pokud to mám říci jasně, je to názor nás obou,“ doplnila Sarkozyho Merkelová. „Také ale musím říci, že pokud nebude dosaženo dohody s trojkou, nebude ani nový záchranný program pro Řecko. Všichni, kdo v Řecku nesou zodpovědnost, musí vědět, že od této podmínky se neodkloníme,“ upozornila.

Řecko přitom nemá času nazbyt; už 20. března má splatit větší část dluhu v objemu asi 14,5 miliardy eur. Pokud si nezajistí i druhý úvěr, na splátku dluhu téměř jistě nebude mít peníze. Řecko by se tak s vysokou pravděpodobností stalo první evropskou zemí, která po druhé světové válce vyhlásí státní bankrot.