Řecký rozpočet by měl být pod kontrolou eurozóny, žádá Německo

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Německo a další země eurozóny, které zjevně ztrácejí trpělivost se zadluženým Řeckem, chtějí přímo kontrolovat řecký rozpočet. Informovala o tom dnes agentura AFP, podle níž ale Atény tuto možnost kategoricky vylučují.

Agentura AP s odvoláním na nejmenovaného německého činitele napsala, že Řecko by mělo dočasně předat svrchovanost nad daňovými a výdajovými rozhodnutími rozpočtovému komisaři eurozóny. Tímto způsobem by si Atény zajistily další pomoc.

Činitel, který si nepřál být jmenován, dodal, že o tomto návrhu diskutují ministři financí 17 zemí eurozóny, protože Řecko opakovaně nesplnilo své závazky spojené se „záchranným lanem“ v hodnotě 110 miliard eur, které mu země spojené měnovou unií poskytly.

Mezinárodní věřitelé Řecka projednávají další záchranný balíček v hodnotě 130 miliard eur těžce zadluženému Řecku. V Aténách jistý vládní zdroj potvrdil, že řečtí představitelé byli neformálně v tomto smyslu eurozónou informovány, ale že podobné řešení kategoricky odmítají. „Řecko o podobné možnosti nejedná,“ citovala agentura AFP zmíněný vládní zdroj. „Je vyloučeno, abychom to přijali. Tyto kompetence patří do národní svrchovanosti.“

Jednání se soukromými věřiteli by měla být dokončena příští týden

Představitelé řecké vlády se zatím se zástupci soukromých věřitelů nedohodli na odpuštění zhruba poloviny dluhů. Podle zdrojů agentury AP dnešní jednání skončila bezvýsledně, ale mají pokračovat v neděli. Jednání se zúčastnili za vládu řecký premiér Lukas Papadimos a ministr financí Evangelos Venizelos a za soukromé věřitele ředitel Ústavu pro mezinárodní finance (IIF) Charles Dallara a šéf francouzské banky BNP Paribas Jean Lemierre.

Soukromí věřitelé vydali prohlášení, že obě strany jsou „blízko dokončení“ dohody o odpouštění řeckých dluhů. Jednání by prý měla být dokončena příští týden. Mezinárodní banky a další soukromé instituce vlastní řecké dluhopisy v hodnotě kolem 206 miliard eur (přes 5,7 bilionu korun).