Řečtí obchodníci měli nejchudší Vánoce posledních let, bojují o přežití

Vánoce v Aténách

Vánoce v Aténách Zdroj: taver, Flickr.com (CC BY-ND 2.0)

Šestý pokles předvánočních tržeb v řadě hlásí řečtí obchodníci. Oborový svaz se obává, že v roce 2016 mohou zkrachovat desítky tisíc malých a středních podnikatelů a další kvůli byrokratickým překážkám přesunou své sídlo do zahraničí.

„Podle prvních odhadů nám v roce 2015 klesly tržby o 8,3 procenta,“ řekl řeckému rozhlasu o vánočních tržbách v zemi Nikos Kougioumtzis z Aténského svazu obchodníků. Od roku 2009 tržby obchodníků během předvánočních nákupů klesly o 42 procent.

Největší propad poptávky zaznamenali prodejci vybavení domácnosti, oděvů a obuvi. Podle předběžných odhadů jim letos meziročně klesly tržby o 56,1, respektive 42,9 procenta. Prodejci potravin se musejí vyrovnat s poklesem poptávky o necelou pětinu.

Řekové v předvánočním období tradičně utráceli své každoroční prémie a menší obchodníci okolo Vánoc utržili zhruba čtvrtinu celoročního obratu, uvádí asociace obchodníku NCHC. V posledních letech ale řada firem žádné prémie svým zaměstnancům nevyplácí, což se podepsalo i na jejich ochotě utrácet.

Převažují malé firmy

„V tuto chvíli hrozí zhruba 60 tisícům řeckých malých a středních podniků, že nepřežijí rok 2016. To znamená velký problém pro 138 tisíc lidí, které tyto podniky zaměstnávají,“ uvedl šéf NCHC Vassilis Korkidis. Přidaly by se tak k dvěma stům tisíc firem, které podle údajů deníku Kathimerini zkrachovaly od začátku krize v roce 2008. V Řecku do kategorie malých a středních podniků spadá 95 až 98 procent všech firem.

Řecké firmy si stěžují také na rostoucí daně a omezení pohybu kapitálu, které platí od letošního léta. Okolo 60 tisíc firem proto podle NCHC zvažuje přestěhování svého sídla do zahraničí, především Albánie, Bulharska a na Kypr. Týká se to především podniků v pohraničních oblastech na severu země a zemědělců, kteří v posledních měsících přišli o některé státní dotace a zároveň sektoru vzrostly daně.