Řekové ustupují - referendum nebude

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Řecký ministr financí dnes informoval Evropskou unii, že ohlášené referendum o další finanční pomoci pro Řecko se neuskuteční. Uvedla to agentura Reuters. Ministr financí Evangelos Venizelos o záměru řecké vlády telefonicky hovořil s šéfem euroskupiny Jeanem-Claudem Junckerem, eurokomisařem Olli Rehnem a německým ministrem financí Wolfgangem Schäublem.

„Evangelos Venizelos informoval své partnery o rozhodnutí neuspořádat referendum,“ uvedlo podle Reuters řecké ministerstvo financí.

O vyhlášení referenda původně usiloval současný řecký premiér Jorgos Papandreu. Po jeho oznámení začátkem týdne však vyvolal nesouhlas politických partnerů v eurozóně a EU a tento krok rovněž posílil nejistotu na finančních trzích.

Papandreu se ovšem v posledních dnech dostal pod silný tlak a ve čtvrtek připustil, že se referendum nemusí konat, pokud dohodu z nedávného unijního summitu o další finanční pomoci Řecku podpoří i pravicová opozice. Někteří unijní představitelé přitom předtím naznačili, že si dokážou představit eurozónu i EU bez Řecka.

Podle čtvrtečních prohlášení řeckých politiků se zdá, že největší opoziční strana dohodu o finanční pomoci nakonec podpoří. Tím by pro ni hlasovaly více než dvě třetiny zákonodárců a i z Papandreova pohledu by už referendum bylo zbytečné.

Další osud Papandreovy vlády je nejistý

Řecký parlament má dnes hlasovat o důvěře vládě socialistického premiéra Jorgose Papandrea. Ten se kvůli návrhu referenda dostal pod silný vnitropolitický zahraniční tlak. Zda vláda hlasování přestojí, není jisté.

Ještě ve středu měla vládní strana PASOK ve 300členném parlamentu podporu 152 zákonodárců. Od té doby však údajně už tři socialistické poslankyně daly najevo, že kabinet při hlasování o důvěře nepodpoří, a proto se dá výsledek dnešního hlasování jen těžko předvídat.

O pád vlády usiluje zejména nejsilnější opoziční strana Nová demokracie (ND), jejíž předseda ve čtvrtek Papandrea vyzval k rezignaci. ND požaduje vytvoření úřednické vlády, která by zemi co nejrychleji dovedla k předčasným volbám. Ty ale Papandreu, který zatím odstoupit odmítá, považuje za nejhorší možné řešení.