Reportér Charlie Hebdo: Útočníci stříleli bez rozdílu

Při útoku v Paříži zemřelo 12 lidí

Při útoku v Paříži zemřelo 12 lidí Zdroj: CTK

Vypadali jako členové zásahových jednotek, vše se odehrálo velmi rychle. Tak popsal středeční útok na redakci satirického týdeníku Charlie Hebdo rozhlasové stanici France Info reportér Laurent Léger, který je mezi přeživšími. Při atentátu ve středu zahynulo 12 lidí, útočníci jsou stále na útěku.

„Stále se ptám, jak jsem mohl uniknout. Stříleli bez rozdílu na všechny. Viděl jsem jednoho maskovaného střelce, mnoho krve, půlku redakce na zemi. Viděl jsem hrůzu,“ řekl Léger, který nepotvrdil původní informace, že útočníci vyvolávali některé redaktory jménem.

„Právě jsme končili poradu, když jsme zaslechli nějaké výbuchy, pak se otevřely dveře a dovnitř vrazil muž a křičel Alláhu akbar (Bůh je veliký). Vypadal jako člen GIGN nebo Raid (elitní policejní jednotky), byl v černém, v kukle, měl zbraň, kterou držel oběma rukama a pak začal střílet, ucítil jsme prach. Vrhl jsem se pod stůl v rohu a on mě neviděl, pak začali kolegové padat,“ dodal Léger. Všechno se prý seběhlo mimořádně rychle.

„Viděl jsem, že ostatní leží na zemi, slyšel jsem detonace a pak naráz vše ztichlo. Běželi jsme ke zraněným, držel jsem Fieschiho za ruku,“ pokračoval Léger.

Výhrůžky byly bežné

Reportér řekl, že od roku 2006, kdy týdeník zveřejnil karikatury islámského proroka Mohameda, dostával zejména hlavní redaktor Stéphane Charbonnier, který používal přezdívku Charb, mnoho výhrůžek. „Charb se cítil víc v nebezpečí než ostatní. My jsme si to nepřipouštěli,“ přiznal Léger, který se chce podílet na přípravě příštího čísla týdeníku. Má vyjít jako obvykle ve středu, ale na rozdíl od běžného vydání s nákladem 60 tisíc má vyjít milion výtisků.

„Nechci, aby to byl nekrolog, ale výzva žít, říkat své názory, pokračovat v boji proti pitomosti, proti lidské hlouposti, proti zastírání, proti fundamentalismu všeho druhu,“ řekl Léger.