Řešení španělské aféry je v nedohlednu, Rajoy rezignovat nechce

Protivládní demonstrace ve Španělsku

Protivládní demonstrace ve Španělsku Zdroj: reuters

Španělský premiér Mariano Rajoy se odmítá podvolit nátlaku opozice a rezignovat kvůli korupční aféře spjaté s jeho Lidovou stranou. Investoři se po vlně protestů a pozdvižení v médiích obávají další nestability, což mělo negativní dopad na vládní dluhopisy. Experti ale míní, že celý skandál nakonec nejspíš vyšumí.

Kauzu naplno odstartoval levicový deník El País. Zveřejnil dokumenty, podle nichž vysoce postavení představitelé Lidové strany pobírali finance z tajného fondu. Peníze údajně pocházely od protežovaných podnikatelů, zejména z oblasti stavebnictví. Rajoy měl tímto způsobem po dobu dvanácti let každoročně získat 25 tisíc eur.

„Celá věc je absolutně nepravdivá,“ poznamenal premiér na pondělní tiskové konferenci v Berlíně. Už dříve slíbil, že zveřejní své příjmy. Jeho strana rovněž oznámila, že se bude obviněním bránit soudně.

Situaci na trzích se snažila zklidnit německá kancléřka Angela Merkelová, která Rajoye podpořila a prohlásila, že k jeho kabinetu nadále chová důvěru. „Mám dojem, že celá španělská vláda pracuje na snížení nezaměstnanosti a prosazování strukturálních reforem,“ poznamenala.

Zveřejnění informací vyvolalo také pouliční protesty, Španělé podepisují petici žádající odchod Rajoye. Do pondělního večera údajně dokument podpořilo na 850 tisíc lidí. Z průzkumů vyplývá, že si ho v čele vlády nepřejí více než tři čtvrtiny tázaných.
Podle analytiků ale pád vlády nejspíš nehrozí. Podotýkají, že opozice je slabá, o předčasné volby proto neusiluje. Navíc podle nich všechny strany fungují obdobně, a tak nemají zájem příliš na sebe upozorňovat.

Premiérovi prý nahrává také pomalá španělská justice. „Přes všechno politické pozdvižení si nemyslím, že tohle povede k ohrožení vlády nebo strany,“ řekl agentuře Reuters nejmenovaný lidovecký poslanec. „Je to záležitost, která nebude mít žádné rychlé vyústění,“ podotkl.