Revize amerického růstu: Ekonomika stoupla jen o procento

USA, HDP

USA, HDP

Ekonomika Spojených států ve druhém čtvrtletí stoupla o procento. Oznámilo to americké ministerstvo obchodu a opravilo tak svůj rychlý odhad z minulého měsíce, podle kterého růst činil 1,3 procenta. Revidované údaje podle agentury AP pravděpodobně posílí obavy, že americké ekonomice hrozí další recese.

Hospodářský růst nicméně i po revizi zrychlil z 0,4 procenta v prvním čtvrtletí. Analytici předpokládali, že ministerstvo tempo růstu ve druhém čtvrtletí opraví na 1,1 procenta. V celém prvním pololetí ekonomika stoupla o 0,7 procenta.

Ekonomové podle agentury AP upozornili, že většině recesí po druhé světové válce předcházelo období s jednoprocentním či nižším tempem růstu. Řada z nich ale dodala, že revidované údaje nezměnily jejich prognózu pro celý letošní rok.

Export a tvorba podnikových zásob byly podle revidované zprávy nižší, než se původně předpokládalo. Údaje o spotřebitelských výdajích však byly opraveny směrem vzhůru. „Bylo to ošklivé, ale nebyla to katastrofa,“ řekl k údajům o ekonomice analytik William Larkin ze společnosti Cabot Money Management.

Růst HDP USA(mezičtvrtletně v procentech)

HDP USAHDP USA

Zdroj: U.S. Bureau of Economic Analysis

Nejistý další vývoj

Výrazné zpomalení růstu znamená, že ekonomika v letošním roce poroste pomaleji než loni. Ekonomové sice očekávají mírné oživení v druhé polovině roku, kdy se zmírní negativní dopady vysokých cen ropy a přerušení dodávek z Japonska, avšak růst nebude natolik silný, aby snížil nezaměstnanost, která nyní činí 9,2 procenta. K výraznějšímu snížení nezaměstnanosti by ekonomika měla růst nejméně o 2,5 procenta.

Ministerstvo už dříve také upřesnilo údaje za dobu recese a revize ukázala, že americká ekonomika si během ní vedla mnohem hůře, než se dosud uvádělo. Od začátku recese na konci roku 2007 do konce června 2009 americká ekonomika klesla o 5,1 procenta. Podle předchozích odhadů se mělo HDP v tomto období snížit jen o 4,1 procenta. V roce 2009 ekonomika klesla o 3,5 procenta místo původně uváděných 2,5 procenta.