Rezidenci Donalda Trumpa prohledala FBI, Peking se chystá na invazi, tvrdí Tchaj-wan

Floridský resort Mar-a-Lago bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa prohledal americký Federální úřad pro vyšetřování.

Floridský resort Mar-a-Lago bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa prohledal americký Federální úřad pro vyšetřování. Zdroj: E15 koláž

Dobré ráno! Je 221. den roku, svátek má Roman, před sedmasedmdesáti lety byla na japonské město Nagasaki Američany svržena atomová bomba Fat Man, zemřelo kolem 70 tisíc lidí.

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

✅ Sídlo bývalého amerického prezidenta prohledala FBI

Agenti amerického federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) prohledali rezidenci někdejšího amerického prezidenta Donalda Trumpa na Floridě, odkud odnesli několik krabic. Trump vzápětí akci označil za „obležení“ a politický útok. Zdroje blízké vyšetřování i Trumpovi uvedly, že věc se týká údajného špatného zacházení s dokumenty Bílého domu včetně utajovaných materiálů.

Prohledání soukromé rezidence Mar-a-Lago bývalého prezidenta, který mimo jiné zvažuje, že se bude v roce 2024 znovu ucházet o úřad, je historicky nevídaný krok FBI a ministerstva spravedlnosti, uvádí server Politico. Žádný předchozí prezident USA nečelil tak rozsáhlému veřejnému vyšetřování jako právě Trump, jímž se také zabývá speciální parlamentní komise kvůli jeho možnému podílu na výtržnostech v americkém Kapitolu 6. ledna 2021.

✅ Tchaj-wan: Peking se připravuje na invazi

Peking využívá svá vojenská cvičení v blízkosti Tchaj-wanu k přípravě invaze, uvedl šéf tchajwanské diplomacie Joseph Wu. Čína podle něj hledá záminky pro zahájení manévrů a jedním z nich byla návštěva šéfky Sněmovny reprezentantů USA Nancy Pelosiové. Peking zahájil vojenské manévry bezprecedentního rozsahu v okolí Tchaj-wanu minulý čtvrtek bezprostředně poté, co Pelosiová ostrov navštívila navzdory čínské kritice.

✅ Nové Dreamlinery jsou na cestě

Americký Federální úřad pro letectví (FAA) schválil první dodávku stroje 787 Dreamliner společnosti Boeing od roku 2021, píše Reuters s odvoláním na zdroje. Letecká společnost American Airlines následně v prohlášení uvedla, že první nový letoun 787 po více než roce dostane už ve středu. FAA v dále oznámil, že Boeing podle jeho očekávání dodávky obnoví v nejbližších dnech. Regulační orgán dospěl k závěru, že výrobce provedl nezbytné změny, aby splnil certifikační normy.

✅ Soul zaplavily přívalové deště, mají nejméně sedm obětí

Nejméně sedm lidí zemřelo při přívalových deštích, které zaplavily jihokorejskou metropoli Soul a její okolí, informuje web CNBC. Další lidé se stále pohřešují doplnila agentura AP. Liják proměnil ulice metropole v řeky, zastavil metro a způsobil výpadky energie. Nad Soulem začalo pršet v pondělí ráno, večer déšť zesílil. Podle korejského meteorologického úřadu v jižní části hlavního města v pondělí v noci napršelo přes 100 milimetrů za hodinu, přičemž některé čtvrti zaznamenaly až 141,5 milimetru srážek za hodinu. Přes 420 milimetrů srážek naměřily úřady od pondělí do úterý ráno v jednom z obvodů, který sousedí s řekou Han.