Rick Santorum vzdal boj o prezidentskou kandidaturu

Rick Santorum (vlevo) a Mitt Romney

Rick Santorum (vlevo) a Mitt Romney Zdroj: ctk

Bývalý pensylvánský senátor Rick Santorum vzdal boj o získání republikánské nominace pro letošní prezidentské volby v USA. Politik své rozhodnutí podle agentury Reuters oznámil ve svém domovském státu.

Santorum byl dosud v republikánských primárkách nejvážnějším soupeřem Mitta Romneyho. Po Santorumově odstoupení zřejmě už nic neohrozí Romneyho nominaci pro listopadové volby.

Santorum měl podporu především konzervativnějších republikánů a v primárkách slavil úspěchy v jižních státech USA. Minulý týden ale s Romneym prohrál ve Wisconsinu, v Marylandu i v hlavním městě Washingtonu. Podle průzkumů mu navíc hrozil neúspěch také v jeho domovské Pensylvánii.

Zatímco někdejšímu massachusettskému guvernérovi Romneymu se podařilo shromáždit přes 600 delegátů na celostátní sjezd, Santorum dosáhl zhruba na polovinu tohoto počtu. Pro získání stranické nominace do voleb je přitom třeba podpora 1144 delegátů a Santorumovy šance na dosažení tohoto počtu byly pouze teoretické.

Po Santorumově odstoupení zůstávají v republikánských primárkách už jen tři kandidáti: vedle Romneyho to jsou bývalý předseda Sněmovny reprezentantů Newt Gingrich a texaský kongresman Ron Paul. Gingrich ale kvůli finančním potížím výrazně omezil svou kampaň a Paulovy názory jsou pro velkou část republikánských voličů nepřijatelné.

Vítěz republikánských primárek se v listopadu utká ve volbách s prezidentem Barackem Obamou, který bude obhajovat svůj mandát.