Římané si zvykají na pizzu z automatu, tradicionalisté ji strhali

Robot nabízí čtyři druhy oblíbeného pokrmu. Nejlevnější Margherita stojí 4,5 eura, nejdražší z nabídky šest eur

Robot nabízí čtyři druhy oblíbeného pokrmu. Nejlevnější Margherita stojí 4,5 eura, nejdražší z nabídky šest eur Zdroj: Reuters

První automat na pizzu v Římě
Přistroj pizzu připraví za tři minuty
Strůjce nápadu Massimo Bucolo počítá s tím, že zájem o takto připravenou placku z těsta budou mít lidé zejména v hodinách, kdy jsou pizzerie zavřené a klientela je také méně náročná
Automat zvládne vyrobit sto kousků, než je potřeba do něj dodat čerstvé suroviny
5
Fotogalerie

Podnikatel Massimo Bucolo se na jaře odhodlal k odvážnému kroku. V Římě, nedaleko univerzity La Sapienza, instaloval automat na pizzu. Přístroj zvládne tradiční italské jídlo vyrobit za tři minuty a posadit do krabice. 

Strůjce nápadu Massimo Bucolo počítá s tím, že zájem o takto připravenou placku z těsta budou mít lidé zejména v hodinách, kdy jsou pizzerie zavřené a klientela je také méně náročná. Reakce Římanů jsou zatím spíše rozpačité.

Robot nabízí čtyři druhy oblíbeného pokrmu. Nejlevnější Margherita stojí 4,5 eura, nejdražší z nabídky šest eur. Automat zvládne vyrobit sto kousků, než je potřeba do něj dodat čerstvé suroviny.

„Nechci soutěžit s pizzeriemi, nabízím alternativu,“ vysvětlil deníku The New York Times podnikatel, který je nesvůj z kritiky majitelů tradičních restaurací, novinářů a food bloggerů.

Podle některých názorů takové jídlo nemá s pizzu nic společného. Jedna o jídle píšící publicistika přirovnala placku z automatu k pizze, kterou dostala kdesi v amazonském pralese. A majitel jedné z nejstarších pizzerií v Římě Renzo Panattoni prohlásil, že pokrm z automatu nemá s tradiční pizzou nic společného.

„Mluvil jsem s hodně dodavateli, abych zajistil, že suroviny budou opravdu kvalitní. Lidé se produktu posmívají, aniž by ho vyzkoušeli,“ postěžoval si Bucolo už dříve listu The Guardian.

Kritika podnikatele zatím neodradila a Bucolo sází především na zájem zvědavců, kteří proces výroby pizzy od mísení těsta po pečení mohou sledovat proskleným okénkem.

Virginia Pitorriová americkému deníku řekla, že se na místo vrací kvůli své mladší sestře. „Ráda přístroj sleduje, je to pro ni zábava,“ poznamenala. Podle dalšího ze zákazníků je pizza za tuto cenu pořád lepší, než mražená ze supermarketu.