Rio nestíhá, vzniká tajný „plán B“: přesunutí olympiády do Londýna

Londýn, olympijské hry

Londýn, olympijské hry Zdroj: CTK

Již dokončený stadion Arena Fonte Nova by měl během her v roce 2016 hostit fotbalové zápasy
Přestavbou prošel Estádio do Maracanã, kde má proběhnout zahrajovací i závěrečný ceremoniál olympijských her
Stihl se také projekt přestavby Estádio Nacional de Brasília
Například stavba velodromu ale začala teprve letos v únoru
Také olympijský park se začal stavet až loni v září
8
Fotogalerie
Mezinárodní olympijský výbor začal v tichosti sondovat, zda by Londýn stihl do roku 2016 připravit sportoviště, která hostila letní hry před dvěma lety. Přípravy na olympiádu v Brazílii totiž nabírají značné zpoždění.

Jednání jsou zatím neformální, uvedl deník London Evening Standard.

Představitelé MOV ale své znepokojení nad postupem příprav v Rio de Janeiru dávají najevo i veřejně. Místopředseda MOV John Coates je minulý měsíc označil za „nejhorší, které zažil“. Dodal, že stavba některých sportovišť ještě nezačala a budování infrastruktury je opožděné. MOV má podle Coatese pochybnosti i o kvalitě pitné vody v místě konání her.

OBRAZEM: Stadiony pro hry v Riu

„MOV vytvořil zvláštní tým, který se pokusí přípravy urychlit, ale situace je kritická,“ řekl Coates. Zároveň ale ujišťuje, že olympijský výbor nemá žádný plán B. „Hry budou v Riu,“ slíbil.

Rio má hotovou jen desetinu příprav

Zdroj britského deníku ale tvrdí, že MOV myslí na zadní vrátka. „V podobné fázi plánování měly Atény hotovo 40 procent příprav infrastruktury, stadiónů a podobně. Londýn zvládl 60 procent. Brazílie 10 procent – a zbývají jen dva roky. MOV proto přemýšlí, jaký je plán B,” uvedl. „Odpověď zjevně zní: Pojďme se vrátit do Londýna. Je to velmi nepravděpodobné, aby bylo by to logické.“

Nejmenovaný činitel blízký olympijskému hnutí možnost návratu her do Londýna popsal jako „nepatrnou“, protože by to pro Rio znamenalo nebývalou urážku. Zdroj London Evening Standard dodává, že Londýn by o další olympijské hry měl jistě zájem. Jednou z možností je i přesunutí částí her do Glasgow, kde se letos v létě konají hry Commonwealthu.

Hry v roce 2016 by částečně mohly využít i sportoviště v Glasgow, kde se letos budou konat hry CommonwealthuHry v roce 2016 by částečně mohly využít i sportoviště v Glasgow, kde se letos budou konat hry Commonwealthu | Stepan Bruner, E15Hry v roce 2016 by částečně mohly využít i sportoviště v Glasgow, kde se letos budou konat hry Commonwealthu

Londýn by termín stihl

Podle Willa Glendinninga, člena organizačního výboru londýnských olympijských a paralympijských her, by nyní Londýn měl „více než dost času“ na přípravu her v roce 2016. „Pokud bych byl v MOV, ujistil bych se, že mám plán B i plán C,“ dodal.

I tak by si konání her vyžádalo značné investice a stavební úpravy. Některá sportoviště jsou sice prakticky připravená, jiná ale byla po olympiádě přestavěna a nyní slouží například fotbalovým klubům. Jejich zpětné úpravy by si stály miliardy liber. Také byty v olympijské vesničce, v nichž v roce 2012 bydlelo 17 tisíc sportovců, mají nyní soukromé majitele.

Londýn již jednou jako nouzové útočiště olympijských her posloužil. V roce 1908 se sportovní svátek měl konat v Itálii, ničivý výbuch sopky Vesuv si ale na poslední chvíli vyžádal jeho přesunutí. Podle mluvčí MOV se mu ovšem v roce 2016 této cti nedostane.