Romney žádá po Obamovi omluvu kvůli výrokům o jeho bývalé firmě

Mitt Romney

Mitt Romney Zdroj: reuters

Republikánský uchazeč o Bílý dům Mitt Romney se v pátek ohradil proti útokům kvůli svému působení ve vedení investiční firmy, která podle týmu nynějšího šéfa Bílého domu Baracka Obamy připravovala Američany o práci. Romney řekl, že útoky v této věci jsou pod Obamovu důstojnost, a nynější prezident mu za ně dluží omluvu. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Demokraté využívali Romneyho někdejšího působení ve společnosti Bain Capital a v probíhající prezidentské kampani ho líčili jako bezohledného byznysmena, který usiloval „o rychlý zisk na úkor zaměstnanců“. Bain Capital skupovala krachující firmy a po restrukturalizaci je prodávala. Romney tvrdil, že zkušenosti zúročí při obnově americké ekonomiky. Kvůli slovním výpadům z Obamova tábora ale Romneymu hrozilo, že bude odvedena pozornost od hlavního vzkazu jeho prezidentské kampaně, totiž že Bílý dům dělá špatná ekonomická rozhodnutí.

Obama „by měl říct, že se omlouvá za tyto útoky, které přichází z jeho týmu,“ řekl podle agentury Reuters Romney. Americké televizní stanici ABC řekl, že prezident by měl „tyto lidi, kteří se vymkli kontrole, držet víc zkrátka“.

Romney tvrdí, že z Bain Capital, kterou založil a vydělal v ní desítky milionů dolarů, odešel v roce 1999. Deník Boston Globe ve čtvrtek napsal, že Romney v této věci lhal a firmu vedl ještě další tři roky. Firmy vlastněné touto společností v letech 1999-2002 rušily pracovní místa a načasování Romneyho odchodu z vedení firmy tak podle agentury AP hraje roli.

Obama v pátek vyzval Romneyho, aby dobu svého působení ve firmě vyjasnil. „Myslím, že Romney nakonec bude muset na tyto otázky odpovědět, protože jestli chce být prezidentem, je třeba se naučit, že jste definitivně zodpovědní za vedení svých záležitostí,“ řekl prezident médiím.

Bývalý guvernér státu Massachusetts pak televizní stanici CNN sdělil, že od února 1999 neměl ve vedení firmy „naprostou žádnou roli“. Útoky na jeho působení v Bain jsou „pod důstojnost prezidenta Spojených států“ a jeho kampaně.

Mluvčí Bílého domu se k Romneyho žádosti o omluvu odmítl vyjádřit.

Podle zatím poslední průzkum veřejného mínění Reuters/Ipsos Obama nad svým vyzyvatelem vede o šest procent, v poměru 49 ku 43 procentům. Agentura AP v pátek napsala, že Obamův štáb za televizní reklamy v klíčových státech utratil zatím skoro 100 milionů dolarů. Asi pětinu této částky prý spolykala televizní kampaň v Ohiu, kde by mohl mít Romney větší šance na vítězství v listopadových volbách než nynější prezident.