Ropa tolik nevynáší, Rijád chce zvýšit příjmy z poutí do Mekky

Pouť do Mekky

Pouť do Mekky Zdroj: ctk/ap

Na Saúdskou Arábii dopadají nízké ceny ropy. Tato surovina přitom byla hlavním zdrojem bohatství země, Rijád proto hodlá v dalších letech spoléhat více na turismus. Tradiční cesty do Mekky povinné aspoň jednou za život se každý rok zúčastní dva miliony muslimů. Toto číslo se má během pěti let vyšplhat na 2,7 milionu poutníků.

Dalších přes šest milionů muslimů do Mekky v současnosti zavítá v rámci tzv. malé pouti s názvem umra. Člen Národní komise pro cestovní ruch Abdul Ghaní Al-Ansarí proto podle saúdskoarabských médií zdůraznil potřebu restrukturalizovat turistický sektor tak, aby se stal ještě významnějším motorem tamní ekonomiky.

Již nyní je podle analytiků pořádání tradičních muslimských poutí do Mekky a poskytování příslušných turistických služeb pro Saúdskou Arábii druhým nejvýznamnějším zdrojem příjmů.

V současnosti lze přínos cestovního ruchu domácímu HDP vyčíslit na 85 miliard riálů (550 miliard korun), přičemž jen samotné poutě (umra a hadždž) generují 45 miliard riálů (290 miliard korun). Celkový turistický přínos má ale být podle záměrů vlády během pěti let dvojnásobný.

Podmínkou však je jednak dokončení rekonstrukcí mešit v Mekce a Medině, jednak rozšíření ubytovacích kapacit. Mekka může nabídnout nocleh až 12 milionům poutníkům, zatímco Medina pouze 230 tisícům.