Rosněfť zvýšila čtvrtletní zisk o téměř padesát procent, pocítila ale potíže kolem Družby

Rosněfť

Rosněfť Zdroj: čtk

Rosněfť
Rosněfť
3
Fotogalerie

Největší ruská ropná společnost Rosněfť ve druhém čtvrtletí zvýšila čistý zisk ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 48,1 procenta na 194 miliardy rublů (68 miliard korun). Příjmy se zvýšily o 2,8 procenta na 2,135 bilionu rublů (748,1 miliardy korun). K vysokému růstu přispěly z velké části odpisy majetku v prvním čtvrtletí, negativní dopad na hospodaření naopak měly potíže kolem ropovodu Družba, informovala firma. 

Růst příjmů podpořily hlavně vyšší ceny ropy, naopak negativní dopad měly potíže s přepravou suroviny ropovodem Družba. Kvůli znečištění ropy z letošního jara byla přeprava potrubím několik týdnů zastavena. Družbou teče ropa hlavně do zemí střední Evropy, včetně České republiky.

Hrubý provozní zisk EBITDA se mezičtvrtletně snížil o šest procent na 515 miliard rublů, hlavně kvůli vyšším vývozním clům a omezení dodávek kvůli potížím Družby. Firma však uvedla, že se jí podařilo snížit dluh. Od začátku roku dluh klesl o 14 procent, což je o více než 800 miliard rublů, poznamenala agentura Reuters.

Rosněfť je podle objemu produkce největší ropnou společností na světě s akciemi na burze. Podíl 19,75 procenta ve firmě drží britská energetická společnost BP.