Rozdíl ve výdělcích tenistů a tenistek roste

Slovenský tenista Martin Kližan na turnaji Australian Open.

Slovenský tenista Martin Kližan na turnaji Australian Open. Zdroj: ctk

Dnes začíná první tenisový grandslamový turnaj sezony Australian Open. A stejně jako v předchozích sezonách se i letos hráči i hráčky utkají o vyšší prémie než loni. Vzestup tenisu se projevuje na návštěvnosti, sledovanosti i zájmu sponzorů. Vyšší výdělky pak s sebou nesou i vyšší odměny pro hráče.

Tenis sice vydělává globálně, ale nejvýnosnější značkou je stále mužský tenis sdružený v organizaci ATP. Podle posledních známých výsledků, které srovnávají příjmy za rok 2014, vydělal okruh ATP 110 milionů dolarů, o 54 procent více než ženská organizace WTA.

Přitom ještě před deseti lety vydělávaly obě organizace přibližně stejně. Podle oficiálních zpráv ATP i WTA byl výnos mužské organizace v roce 2005 37,5 milionu dolarů, WTA vydělala jen o milion méně. V roce 2010 ztrácela WTA „jen“ 12 milionů dolarů, za dalších pět let je už rozdíl téměř 40milionový. ¨

Okruh ATP zažívá ekonomický vzestup každý rok. Za deset let se výnosy okruhu téměř ztrojnásobily. Podle odborníků za to může především trojice Novak Djokovic´, Roger Federer a Rafael Nadal, která svádí úchvatné tenisové bitvy a jejich rivalita láká diváky, a tedy i sponzory.

Výdělky mužů a žen v teniseVýdělky mužů a žen v tenise | E15