Rozhozené počasí: teplota na Severním pólu vystoupala nad bod mrazu

Arktida, ilustrační foto

Arktida, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Bouře zesílená nad severní hranicí oblasti Golfského proudu vysává teplý vzduch ze Středomoří a žene ho k Arktidě. Z hlediska atmosférického tlaku je srovnatelná s nejsilnějšími zaznamenanými hurikány. K vysokým teplotám v blízkosti severní točny přispívá i vysoký tlak v západním Rusku, pravděpodobně způsobený tajícím ledem.

Tento meteorologický vývoj zvýšil teplotu nad Severním pólem o třicet stupňů Celsia, dnes se podle serveru Nullschool dokonce přehoupla přes bod mrazu. Teploty zvýšené o 15 až 20 stupňů nad normál můžou panovat ještě první lednový týden.

Na tomto místě přitom v současné době panuje dlouhá půlroční polární noc. Podle meteorologů oslovených serverem Slate je taková situace bezprecedentní. Nad bod mrazu se teplota v posledních 66 letech na Severním pólu obvykle dostávala jen v letních měsících.

Teplota na Severním póluTeplota na Severním pólu | nullschool.net

Současná situace na severní polokouli odpovídá černým předpovědím důsledků globálního oteplování. V posledních dvou letech byl rozsah ledové pokrývky v Arktidě podprůměrný a teplý konec prosince může stav ještě dále zhoršit, píše server Weather Network.