Rozpočtový deficit Řecka klesl v prvním pololetí o šest procent

řecký fotbalový fanoušek

řecký fotbalový fanoušek Zdroj: ctk

Rozpočtový deficit řecké vlády v prvním pololetí klesl v meziročním srovnání o 6,2 procenta na 12,3 miliardy eur (312 miliard Kč). Zlepšení nastalo kvůli škrtům ve výdajích, zatímco vládní rozpočtové příjmy kvůli hluboké ekonomické recesi stagnovaly, sdělilo dnes řecké ministerstvo financí.

Vládní příjmy ve výši 2,8 miliardy eur byly na úrovni stejného období loňského roku. Byly ale o 987 milionů eur nižší, než si vláda stanovila v dohodě s Evropskou unií v rámci druhého mezinárodního záchranného balíku.

Údaje za pololetí naznačují zlepšení proti situaci prvního čtvrtletí. V něm rozpočtový deficit vzrostl meziročně o 53 procent.

Zveřejněná data se vztahují k deficitu ústřední vlády a není v nich zahrnuto hospodaření samospráv a státního důchodového úřadu. Nejde tedy o deficit veřejných financí, směrodatný pro Evropskou unii, která hodnotí, jak Řecko plní dohodnutý program.

Jak Řekové bijí o mříže

Řecko se před více než dvěma lety stalo první zemí eurozóny, která spadla do dluhové krize a musela požádat o mezinárodní finanční . Od členů eurozóny a Mezinárodního měnového fondu () si Atény zajistily zhruba 110 miliard eur. Letos se Řecko dohodlo na další mezinárodní pomoci v sumě 130 miliard eur.