Rozpočtový deficit USA klesl, za dobrý výsledek může i konec zdravotní krize

Americká ministryně financí Janet Yellenová.

Americká ministryně financí Janet Yellenová. Zdroj: ČTK/AP/Jacquelyn Martin

Rozpočtový deficit Spojených států v květnu klesl na 66 miliard dolarů (1,6 bilionu korun), což byl nejnižší údaj pro tento měsíc od roku 2016. K lepšímu výsledku, než se čekalo, přispělo snížení výdajů souvisejících se zdravotní krizí. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo americké ministerstvo financí.

Loni v květnu rozpočtový deficit činil 132 miliard dolarů. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali deficit 120 miliard dolarů. V dubnu rozpočet skončil s rekordním přebytkem 308 miliard dolarů.

Příjmy rozpočtu se v květnu snížily meziročně o 16 procent na 389 miliard dolarů. Výdaje pak klesly o 24 procent na 455 miliard dolarů.

Za osm měsíců fiskálního roku 2022 vládní schodek dosáhl 426 miliard dolarů, což je o 79 procent méně než ve stejném období předchozího roku. Příjmy od počátku roku stouply o 29 procent na 3,375 bilionu dolarů, což je rekord pro dané období. Výdaje klesly o 19 procent na 3,801 bilionu dolarů.

V celém uplynulém finančním roce, tedy do konce září 2021, rozpočtový schodek USA dosáhl 2,77 bilionu dolarů, což byla druhá nejvyšší hodnota v historii. Klesl však z rekordních 3,13 bilionu dolarů v předchozím roce. Rozpočtový úřad Kongresu (CBO) předpokládá, že v letošním roce schodek klesne na jeden bilion dolarů.