Rozsah řecké krize může překonat pád Lehman Brothers

Situace Řecka je kritická, dluhová nákaza by se navíc mohla rozšířit do dalších zemí eurozóny. Výsledná krize by pak mohla být větší než ta vyvolaná pádem banky Lehman Brothers, řekl dnes agentuře Reuters šéf Deutsche Bank Josef Ackermann.

Bankéř varoval před jakýmikoli kroky, které by mohly řeckou krizi rozšířit do dalších států měnové unie. „ I kdyby se to týkalo jen Řecka, je to i tak dost velké. Kdyby ale byly nakaženy i další země, mohlo by to být rozsáhlejší než Lehmani,“ uvedl.

Ackermann varoval evropské politiky před přílišným tlakem na banky, pojišťovny a penzijní fondy, aby rychle přistoupili na účast na umoření řeckého dluhu. „Političtí vůdci očekávají řešení do konce týdne, neměli bychom to ale uspěchat,“ cituje jej Reuters. Evropští leadeři by chtěli mít o podílu soukromých investorů na řecké pomoci jasno před schůzkou ministrů financí eurozóny, která je neplánovaná na 3. července.

Zatímco mnoho ekonomů věří, že nějaká forma restrukturalizace řeckého dluhu je nevyhnutelná, evropští bankéři se obávají chaotického procesu, který by mohl zablokovat trh mezibankovních půjček a zhoršit situaci v dalších zadlužených státech eurozóny. Podle Ackermanna jsou již patrné první známky zpomalení na peněžním trhu.

Německá kancléřka Angela Merkelová čelí na domácím poli kritice za několikerou pomoc Athénám, kterou financují daňoví poplatníci. Slíbila proto poslancům, že na nynější pomoci Řecku se bude podílet i soukromý sektor.

To Ackermann akceptuje, na pomoci se ale podílet všichni investoři, jejich účast tedy nesmí být jen dobrovolná. „Je pro nás lepší trochu krvácet než čelit úplnému rozkladu,“ uzavřel.