Rozvodněné evropské řeky budou opadat jen velmi pozvolna

Záplavy v Míšni

Záplavy v Míšni Zdroj: reuters

Sčítání škod způsobených záplavami je teprve na začátku. Jen v německé spolkové zemi Sasko ale očekávají účet minimálně ve výši dvou miliard eur.

Evropské povodně se protahují. Mnoho postižených obcí na Dunaji a Labi si stále nemůže vydechnout, zatímco toky ohrožují nová a nová města. Je proto těžké zatím sčítat škody. Magazín Der Spiegel nicméně uvedl, že jen v německém Sasku lze očekávat škody ve výši dvou miliard eur.

V Drážďanech zpevňovali ochranu

V Drážďanech včera v ranních hodinách mírným tempem stoupala hladina Labe, pak se zastavila na 876 centimetrech. Podle krajního scénáře by ale kulminace mohla nastat až dnes ráno. Protipovodňové stěny saské metropole měly stále rezervu. Na nábřežích přesto dobrovolníci plnili pytle s pískem, aby posílili protizáplavovou ochranu. Pokles stavu vody bude každopádně vleklý. „Doufáme, že hráze vydrží,“ uvedla mluvčí krizového štábu v Magdeburku.

Ani v Bavorsku nebyl ještě klid. V Pasově se sice začalo s úklidem, kritická situace ale nastala v Deggendorfu zpět proti proudu, kde se prolomily dva ochranné valy. Za pomoci helikoptér bylo nutné evakuovat několik lidí ze střech. Celkově už bylo v Německu v souvislosti s povodněmi evakuováno několik desítek tisíc lidí.

V Rakousku uvízli pasažéři na lodi

Vídeň už měla včera kulminaci Dunaje za sebou, padl při ní rekord z roku 2002. Veletok ale nadále ohrožoval města na východě země. V přístavu Nussdorf mezi Vídní a Klosterneuburgem je už od neděle zablokovaná čtyřhvězdičková výletní loď Filia Rhen. Podle deníku Die Presse se na ní včetně posádky nachází téměř dvě stovky lidí. Někteří jsou zdravotně postižení. Můstek, který spojoval kotvící ponton se břehem, totiž odplavil silný proud. Odříznuté pasažéry zásobují jídlem hasiči, převážejí ho na motorovém člunu. Jejich evakuace by se mohla uskutečnit dnes.

Záplavy v BratislavěZáplavy v Bratislavě | isifa

V Bratislavě Dunaj překonal předpoklady

V Bratislavě včera Dunaj vystoupal výš, než se původně čekalo. Předpokládalo se také, že nejspíš bude oproti původním prognózám kulminovat až v noci, a to na úrovni kolem 1040 centimetrů. Experti tvrdí, že letos je situace horší než před jedenácti lety, protože je na řece více lodí, koryto je zanesené a města před Bratislavou jsou více chráněná. I této vlně by ale měly odolat protipovodňové stěny v metropoli, které se někteří lidé pokoušeli rozebírat. Zřejmě si je chtěli nechat jako suvenýry nebo dát do sběru. Kritická situace panovala nadále v nedalekém Devíně. Fungovala tam jen kyvadlová doprava vojenskými nákladními auty, a to ještě s výpadky.

Maďaři hlásí devět ohrožených míst

Maďaři zatím předpokládají, že největší průtok Dunaje hlavním městem Budapeští zaznamenají v pondělí. Povodňový rekord z roku 2006 by podle odhadů místních meteorologů měl padnout zhruba o čtvrt metru. Premiér Viktor Orbán včera zveřejnil seznam devíti nejvíce ohrožených měst a obcí. V zemi pokračovaly výstavby hrází, na které padly už statisíce pytlů s pískem.

Poláci se největší katastrofě vyhnuli

Některé oblasti Polska sice zaznamenaly včera nejvážnější škody z letošních povodní, situace v zemi ale podle agentury DPA není tak dramatická jako v Česku a v Německu. Zatím nebylo nutné přistoupit ani k žádné evakuaci obyvatelstva. Přesto mají hasiči na účtě na dva tisíce zásahů. Policisté a dobrovolníci jsou neustále v pohotovosti, zpevňují hráze a budují zábrany kolem ohrožených budov. Velká voda v Polsku zasáhla zejména oblasti na jihu, jihozápadě a v centrální části země.