„Rudý Ken“ chce znovu dobýt Londýn

Londýn - Big Ben

Londýn - Big Ben

V Británii se dnes uskuteční místní volby, ve hře je zvlášť před olympiádou prestižní post londýnského starosty. Šéfem metropole by se rád znovu stal labourista Ken Livingstone, jenž ji spravoval do roku 2008, kdy ho porazil konzervativní obhájce křesla Boris Johnson. Dalších pět kandidátů má jen mizivé šance souboj ovlivnit.

„Rudý Ken“, jak ho posměšně nazývají odpůrci, přesvědčuje voliče o tom, že konzervativci jsou stranou pro bohaté. Zveřejnil fotografie premiéra Davida Camerona a ministra financí George Osborna upravené jako mimozemšťany s modrými obličeji, pod sloganem „Toryové jsou z jiné planety“.

Johnson se ale úzkostlivě snaží distancovat od úsporné politiky kabinetu. Londýňanům slibuje, že před Osbornem neskloní hlavu a bude bojovat o státní prostředky. „Půjdu do boje o londýnské rozpočty. Je mi jedno, jestli bude na ministerstvu financí padat ze stropů omítka, pokud dostaneme peníze, které potřebujeme,“ tvrdí.

Celkové průzkumy jsou pro levici příznivé, má proto od komunálních voleb velká očekávání. V metropoli ale sondy připisují Johnsonovi o něco větší šance než Livingstonovi. V obavě, že by jeho porážka mohla zastínit stranický úspěch, zapojil se v předvečer klání do boje i lídr partaje Ed Miliband.

„Strategie Borise Johnsona je založená na předstírání, že není tory. Snaží se nebýt viděn na veřejnosti s Davidem Cameronem, většina jeho letáků nezmiňuje, že je kandidátem konzervativců. Ale dokázal, že je jako starosta typický tory – zdražuje jízdné, osekává služby a stojí pouze za mocnými a bohatými Londýňany,“ prohlásil.