Ruská a syrská armáda nacvičují útok na radikály v Idlibu

Ruské bombardování Sýrie

Ruské bombardování Sýrie Zdroj: ctk/ap

Ruská a syrská armáda se v syrské provincii Latákíja připravují na společnou ofenzívu proti městu Idlib. Cvičení začalo podle syrských bezpečnostních zdrojů před čtrnácti dny a má být přípravou na útoky proti radikálům v Idlibu.

Rusko bojuje v Sýrii od konce září, ale tvrdí, že využívá pouze letectvo. „V další fázi bude nejdůležitějším cílem rusko-syrských operací Idlib,“ sdělil zdroj agentuře AFP. V bojích jinde v Sýrii zajistilo Rusko leteckou podporu syrským jednotkám, které spolu se svými spojenci provedly pozemní operace.

Podle zdroje AFP je v Idlibu na severozápadě Sýrie vůbec nejvíc bojovníků povstaleckých skupin, k nimž patří také Islámský stát (IS). V Idlibu bojuje především fronta An-Nusra která se hlásí k Al-Káidě.

Aktivisté z města Homs a Ramí Abdar Rahmán, který situaci v Sýrii monitoruje z Británie, oznámili, že ruští vojáci začali rozšiřovat vojenskou základnu Šaajrát. Leží asi 40 kilometrů jihovýchodně od Homsu a zdroje podle činnosti Rusů soudí, že se ruské letectvo chystá zintenzivnit své bojové akce v této části Sýrie. Dosud ruské letectvo využívalo hlavně základnu v Latákíji.

V Sýrii je také Británie

Do bojů v Sýrii se nově zapojila také Británie, která vysílá svá letadla ze základny na Kypru. Francouzský novinář Nicolas Hénin, který strávil v zajetí IS deset měsíců, prohlásil, že bombardování IS v Sýrii je léčka. Státy by se podle něj měly zaměřit na hledání politického řešení. „Útočit na IS je léčka. Vítězem této války nebudou ti, kdo mají nejnovější a nejmodernější zbraně, ale ti, kteří budou mít na své straně Syřany. Tím bombardováním naháníme syrský národ do náruče IS,“ řekl Hénin na pětiminutové videonahrávce.

Nejrychlejším způsobem, jak zničit IS, je podle něj vytvoření bezletového pásma nad těmi oblastmi v Sýrii, které kontrolují radikálové. Mají to být bezletová pásma pro všechny. „Nebude tam létat koalice, Rusové ani režim, nikdo. Takové zaručení bezpečnosti civilistům bude pro IS zničující a na to by se měl svět zaměřit,“ řekl bývalý rukojmí.