Ruská ekonomika zase začala růst, pomohlo jí zemědělství i těžba

Oblast kolem Kremlu, Moskva

Oblast kolem Kremlu, Moskva Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Soloviova via Flickr

Moskva
2
Fotogalerie

 Ruská ekonomika v loňském roce vzrostla o 1,5 procenta, když v předchozích dvou letech klesala. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil ruský statistický úřad. Údaj však zaostal za odhady analytiků dotazovaných agenturou Reuters, kteří čekali, že hrubý domácí produkt vzroste o 1,7 procenta.

V roce 2016 ekonomika klesla o 0,2 procenta a o rok dříve o 2,8 procenta. Recesi, tedy ekonomický propad, způsobil pokles cen energií a dopad sankcí USA a EU uvalených na Moskvu kvůli jejímu postupu v ukrajinské krizi.

Loňský růst zaostal i za odhady centrální banky, která čekala, že se bude pohybovat v rozmezí od 1,7 do 2,2 procenta. Ruské ministerstvo hospodářství minulý měsíc uvedlo, že očekává zvýšení HDP za loňský rok o 1,4 až 1,8 procenta.

V loňském roce rostly hlavně zemědělský a těžařský průmysl. Zemědělský sektor podpořily reciproční sankce zavedené Moskvou, které zakázaly dovoz mnoha potravin z EU. Další vzpruhou pro ekonomiku byl růst cen ropy.

Návrat k růstu dále podle pozorovatelů podpoří současného prezidenta Vladimira Putina, který bude letos v březnu usilovat o čtvrté zvolení do funkce.