Ruská inflace se vyšplhala na 11,4 procenta, potraviny zdražují ještě rychleji

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Spotřebitelské ceny v Rusku v letošním roce stouply o 11,4 procenta, tedy nejprudším tempem od ruské finanční krize v roce 2008. Za růstem cen stál především slabší kurz domácí měny. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes zveřejnil ruský statistický úřad.

Ceny potravin se zvýšily dokonce o 15,4 procenta. Moskva v srpnu zakázala veškerý dovoz masa, ryb, mléka, mléčných výrobků, ovoce a zeleniny z Evropské unie, Spojených států a několika dalších západních zemí. Reagovala tak na západní sankce uvalené na Rusko kvůli jeho postupu vůči Ukrajině.

V prosinci se spotřebitelské ceny v Rusku meziměsíčně zvýšily o 2,6 procenta. Meziroční míra inflace tak vystoupila na 11,4 procenta z listopadových 9,1 procenta. Tempo růstu cen výrazně zrychlilo ve srovnání s loňským rokem, ve kterém inflace dosáhla 6,5 procenta.

Rubl se letos dostal pod značný tlak v důsledku klesajících cen ropy a protiruských sankcí, kvůli nimž je pro velké ruské firmy prakticky nemožné půjčit si na Západě. Od počátku letošního roku tak ruská měna ztratila více než 40 procent své hodnoty.

Ruská inflace