Ruská policie zadržela údajného organizátora vraždy Politkovské

Anna Politkovská

Anna Politkovská

Ruská policie zadržela osobu podezřelou ze zorganizování vraždy známé opoziční novinářky Anny Politkovské. Novinářům to dnes řekl Sergej Sokolov, zástupce šéfredaktora opozičních novin Novaja gazeta, v nichž Politkovská působila. Zadrženým je bývalý policejní důstojník, který v kauze dříve vystupoval jako svědek. Zprávu oficiálně potvrdily i ruské justiční zdroje.

„Pokud je mi známo, zadrželi bývalého podplukovníka moskevské správy vnitra Dmitrije Pavljučenkova, který byl v minulosti v případu vraždy Politkovské vyslýchán jako svědek,“ uvedl Sokolov. Informaci potvrdil i šéf ruských vyšetřovatelů Vladimir Markin s tím, že Pavljučenkov bude zakrátko obviněn z toho, že vraždu Politkovské zorganizoval. Právě osoba organizátora či objednatele vraždy byla dosud v případu zahalena tajemstvím.

Novaja gazeta napsala, že Pavljučenkov měl v roce 2006 jako tehdejší příslušník tajného policejního oddílu přijmout objednávku vraždy Politkovské a vytvořil k tomu zvláštní zločineckou skupinu. Jejím členům rozdělil úkoly, řídil i sledování oběti a opatřil vrahovi zbraň s tlumičem. Od koho objednávku zločinu přijal, Novaja gazeta neuvedla.

Stejnou verzi novinářům poskytl i vyšetřovatel Markin. Doplnil jen, že Pavljučenkov vraždu Politkovské zorganizoval za úplatu. Peníze předal i přímým vykonavatelům, kteří před vraždou sledovali Politkovskou tři dny. Osobu, která si zločin objednala, policie podle Markina nezná.

Politkovská napadala Kreml za operace v Čečensku

Známá kritička Kremlu Politkovská, která se proslavila reportážemi z Čečenska, jež se nelíbily ruskému vedení, byla zastřelena 7. října 2006 ve vchodu do svého domu v Moskvě. Vražda vyvolala ve světě takový rozruch, že ruské úřady slíbily brzké objasnění tohoto případu.

Až letos v červnu ruské ruští vyšetřovatelé obvinili z vraždy Čečence Rustama Machmudova, proti němuž Pavljučenkov jako utajovaný svědek vypovídal. Machmudovovy údajné komplice, včetně dvou starších bratrů Džabraila a Ibragima, předloni propustil moskevský soud na svobodu pro nedostatek důkazů. Sám Rustam Machmudov je stíhán v nepřítomnosti, ruské úřady na něj vydaly mezinárodní zatykač.

Proces média ostře kritizovala jako naprosté selhání ruské justice. Nejvyšší soud mezitím nařídil případ znovu vyšetřit, a to nejpozději do 7. září letošního roku.