Ruská politika vůči Ukrajině by mohla destabilizovat i Balkán

Rosen Asenov Plevneliev

Rosen Asenov Plevneliev Zdroj: Administration to the President of the Republic of Bulgaria

Silová politika, kterou Rusko uplatňuje vůči Ukrajině, by mohla přinést nestabilitu i na Balkán. Před nežádoucími následky chování Ruska varoval bulharský prezident Rosen Plevneliev. Podle něj by nejlepší obranou proti takovému vývoji byla integrace dalších balkánských zemí do Evropské unie a do Severoatlantické aliance.

„Rusko otřásá základy evropské diplomacie založené na tom, že v 21. století by se mělo ke každému přistupovat odpovědně, s důvěrou a s respektem,“ prohlásil Plevneliev na tiskové konferenci. Diplomacie Moskvy se podle něj vrací do 19. století, kdy bylo mezinárodní jednání založeno výhradně na síle.

Ruská anexe ukrajinského poloostrova Krym a snahy radikálů na východě Ukrajiny připojit i tyto regiony k Rusku by podle bulharského prezidenta mohly vyvolat nestabilitu také v balkánských státech. „Proto jihovýchodní Evropa potřebuje novou integrační vlnu, a to jak do EU, tak do NATO,“ řekl Plevneliev. Za prvního vhodného kandidáta pro členství přinejmenším v Severoatlantické alianci označil Makedonii.

Rusko otřásá základy evropské diplomacie založené na tom, že v 21. století by se mělo ke každému přistupovat odpovědně, s důvěrou a s respektem

„“

Plevneliev se také vyslovil pro tvrdý evropský postup vůči Rusku. „Nacházíme se v historickém okamžiku a Evropa musí být silná,“ řekl. Pokud se Moskva nezasadí o uklidnění napětí na Ukrajině, měla by podle bulharského prezidenta EU sáhnout ke třetí vlně sankcí, které budou mít vážný dopad na ruskou ekonomiku.