Ruská televize zveřejnila záznam vraždy Němcova

Vyšetřovatelé na místě vraždy Borise Němcova

Vyšetřovatelé na místě vraždy Borise Němcova Zdroj: ctk/ap

Ruská televize TVC zveřejnila záznam z pouliční kamery, která údajně zachytila vraždu bývalého ruského vicepremiéra a kritika Kremlu Borise Němcova o páteční noci na mostu nedaleko Kremlu. Kvalita záběrů není valná, rozeznat však lze kolemjedoucí automobily a siluety lidí. Právě v okamžiku střelby však záběr kamery zakryl sněžný pluh.

Ze záznamu televize odhadla, že vrah se pravděpodobně nejprve skrýval na schodišti vedoucím na most, než po činu doběhl po vozovce k autu, které na mostu na chvilku zastavilo.

Kamera ukazuje že ve 23:30 moskevského času (21:30 SEČ) Němcov a jeho společnice jdou po mostu. „Pomalu je dohání sněžný pluh. Ve 23:31 je karosérie vozu s pluhem zakrývá před kamerou. O vteřinu později odtud vybíhá na vozovku další člověk, rychle nasedá do (dalšího) auta a odjíždí,“ okomentovala záběry televize a popsala pohyb lidí na mostu: dívka je zprvu schovaná za sněhovým pluhem, jehož posádku zřejmě žádá o pomoc, pak se vrací na místo činu. Okolo procházejí lidé, někteří se zastavují, jiní jdou dál, podobně auta. Ve 23:42 (21:42 SEČ) přijíždí policie.

Němcov (55) se stal terčem palby v okamžiku, kdy se s ukrajinskou modelkou Hannou Duryckou (23) vracel z večeře v restauraci Bosco v obchodním domě GUM naproti Kremlu do svého bytu za řekou Moskvou. Na místě vraždy kriminalisté nalezli šest nábojnic, čtyři kulky zasáhly politika, jeho společnice vyvázla bez zranění.

Záznam z bezpečnostní kamery

Vyšetřovatelé posuzují několik verzí, sahajících od provokace kvůli destabilizaci politické situace, stopu islamistů a extremistů až po možnou souvislost s ukrajinským konfliktem. Prý nelze vyloučit ani souvislost s podnikáním či osobní nenávist vůči zavražděnému a další běžné pohnutky zločinu, včetně žárlivosti. Je však zjevné, že pachatelé opozičního politika sledovali.

„Uděláme vše, aby organizátoři a vykonavatelé podlé a cynické vraždy byli po zásluze potrestáni,“ uvedl ruský prezident Vladimir Putin. Opoziční předáci hovoří o politicky motivované vraždě neúprosného kritika režimu.

Vražda se odehrála před povolenou nedělní demonstrací proti Putinově vládě a válce na Ukrajině - ještě během večeře Němcov poskytl rozhovor ukrajinskému rádiu o připravované akci. Místo demonstrace se dnes odpoledne uskuteční smuteční pochod k místu zločinu.