Ruská vláda už chystá odvetu za západní sankce, nařídil to Putin

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin Zdroj: CTK

Ruský prezident Vladimir Putin nařídil vládě vypracovat odvetná opatření za sankce, kterými Západ trestá Putinovy přátele a jejich firmy za politiku Kremlu vůči Ukrajině.

„Vydal jsem už dnes takový pokyn,“ prohlásil Putin podle agentury ITAR-TASS při setkání s úřadujícím gubernátorem Voroněžské oblasti. „Rozumí se, že se to musí udělat co možná nejdůkladněji, abychom podpořili domácí výrobce, ale neuškodili spotřebitelům,“ dodal.

Šéf státu očekává, že vláda splní jeho pokyn co nejdříve. „Politické nástroje nátlaku na ekonomiku , odporují všem normám a pravidlům. V této souvislosti ruská vláda už navrhovala řadu odvetných opatření. V současných podmínkách bychom to mohli promyslet, abychom nepoškodili zájmy domácích výrobců,“ poznamenal Putin.

Západ zavádí sankce proti Rusku od březnové anexe Krymu a kvůli ruské podpoře východoukrajinských povstalců je stupňuje. Naposledy, po údajném sestřelení malajsijského boeingu na východě Ukrajiny, USA a Evropská unie přistoupily i k ekonomickým sankcím postihujícím některá odvětví ruského hospodářství.

Desetina Rusů již sankce pocítila

Podle průzkumu agentury FOM pětina Rusů považuje ekonomické sankce za přijatelný způsob působení na stát, polovička dotázaných však měla opačný názor. Dvě pětiny předpokládaly, že sankce poškodí ruskou ekonomiku - podle 13 procent docela silně, podle 29 procent slabě.

Necelá desetina dotázaných tvrdila, že sankce již osobně pocítili ve svém životě. Dalších 43 procent dotázaných označilo sankce za neúčinné.