Ruské nálety v Sýrii zabily 45 lidí, zemřel prý i velitel povstalců

Ruské bombardování Sýrie

Ruské bombardování Sýrie Zdroj: ctk/ap

V bojích v Sýrii údajně přišli o život nejméně tři Rusové, kteří bojovali na straně syrské vlády. Oznámily to syrské zdroje, na něž se odvolala agentura Reuters. Ruské ministerstvo obrany ale zprávu popřelo. Rusko a USA se dohodly na mechanismu, který by měl zabránit střetu letadel operujících v Sýrii.

Podle Reuters zahynuli ruští vojáci při útoku na své stanoviště v provincii Latákíja. Několik dalších Rusů prý přitom bylo také zraněno. „V souvislosti se zprávami, které se objevily v zahraničních médiích o údajné smrti ruských vojáků v Sýrii ujišťujeme: ruské ozbrojené síly nemají v Sýrii žádné ztráty,“ oznámilo v dementi ruské ministerstvo obrany citované agenturou TASS.

Organizace syrských ochránců lidských práv SOHR, která situaci v zemi monitoruje z Londýna, tvrdí, že při ruském bombardování od 30. září zahynulo 370 lidí, z toho 243 povstalců a 127 civilistů. Při náletech v pondělí večer v Latákíji ruská letadla usmrtila 45 osob včetně jednoho z velitelů povstalců. Ramí Abdar Rahmán ze SOHR řekl, že letecké údery provedené v pondělí večer zasáhly hornatý region Džabal al-Akrád na severovýchodě provincie Latákíja u hranic s Tureckem. Povstalecký velitel prý patřil do jedné ze skupin, která bojuje pod hlavičkou Svobodné syrské armády (FSA).

Rahmán potvrdil útok na Rusy v Latákíji, ale nebyl schopen říci, kolik jich přišlo o život. Reuters informaci získal od provládního syrského zdroje, který blíže nespecifikoval. Podle něj bylo ve chvíli útoku v oblasti Nabí Júnis asi 20 Rusů. „Střelu na 90 procent vypálili radikálové,“ řekl zdroj. Kreml tvrdí, že v Sýrii nejsou ruské bojové oddíly, pouze cvičitelé a poradci.

Rusko do bojů v Sýrii vstoupilo oficiálně 30. září. Podle SOHR při ruském bombardování od té doby zahynulo 370 lidí, z toho 243 povstalců a 127 civilistů. Při náletech v pondělí večer v Latákíji ruská letadla usmrtila 45 osob včetně jednoho z velitelů povstalců. Ramí Abdar Rahmán ze SOHR řekl, že letecké údery provedené v pondělí večer zasáhly hornatý region Džabal al-Akrád na severovýchodě provincie Latákíja u hranic s Tureckem. Povstalecký velitel prý patřil do jedné ze skupin, která bojuje pod hlavičkou Svobodné syrské armády (FSA).

Moskva uvádí, že její letadla se při úderech zaměřují na islamisty. Západ ale Rusko kritizuje za to, že ruští piloti podle všeho míří i na jiné povstalecké skupiny a že Moskvě jde hlavně o podporu režimu prezidenta Bašára Asada. To uvádějí statistiky opozičních aktivistů.

Se vstupem Ruska se objevily obavy z možných leteckých incidentů, několik se jich stalo na turecké hranici. V Sýrii operuje také koalice, kterou vedou USA. Dnes ministerstva obrany Ruska a USA oznámila, že bylo podepsáno memorandum, které má zabránit střetu amerických a ruských letadel nad Sýrií. Mluvčí Pentagonu Peter Cook řekl, že text memoranda nebude na přání ruské strany zveřejněn. Jeho součástí je prý dohoda o komunikačním spojení obou stran a specifické pokyny pro piloty.

Pomoc syrské armádě

Ruských náletů využívá ke svým operacím syrská armáda a snaží se dobývat zpět povstalci kontrolovaná území. Kvůli vojenské ofenzivě v provincii Halab údajně za posledních několik dní uprchly ze svých domovů desítky tisíc Syřanů.

Podle zástupce syrské zdravotnické organizace USMRO Zajdána Zuabího je v pohybu až 70 tisíc lidí, kterým se nedostává lékařské péče a jídla a nemají ani kde spát.

K dění v Sýrii se dnes vyjádřil i ruský prezident Vladimir Putin. Během schůzky s vysoce postavenými armádními důstojníky uvedl, že teroristické skupiny prý plánují rozšířit svou působnost i mimo svou syrskou základnu. „Mezitím, co si vytvořili základnu v Sýrii a dalších blízkovýchodních zemích, teroristé pracují na plánech, jak více expandovat a destabilizovat celé regiony,“ prohlásil Putin bez bližších podrobností.