Rusko brání Turecku v náletech na Islámský stát, naznačil turecký premiér

AHMET DAVUTOGLU

AHMET DAVUTOGLU Zdroj: ctk

Turecký premiér Ahmet Davutoglu dnes naznačil, že ruské letectvo záměrně klade překážky tureckým vzdušným silám v útocích na pozemní cíle radikálního Islámského státu (IS). Jak uvedl na svém serveru turecký deník Daily Sabah, Davutoglu také obvinil režim syrského prezidenta Bašára Asada, že otevřeně spolupracuje s IS - údajně pomáhá islamistům přesouvat bojovníky na sever země, aby bojovali s umírněnou opozicí.

Davutoglu se takto vyjádřil v Istanbulu v souvislosti s úterním teroristickým útokem v tomto největším tureckém městě, při kterém přišlo o život deset německých turistů.

Podle premiéra za útokem „teroristy IS“ stojí tajní aktéři. Turecké bezpečnostní síly se prý snaží odhalit, kdo používá IS jako svého „subdodavatele“.

„Některé cizí mocnosti maří turecké nálety na cíle IS,“ dodal také Davutoglu; podle Daily Sabah tím premiér naznačil, že ruské letectvo zřejmě chrání IS v syrském vzdušném prostoru. Mezi Ruskem a Tureckem panuje napětí od nedávného sestřelení ruského bombardéru tureckou stíhačkou na turecko-syrské hranici.