Rusko by nemělo pořádat fotbalový šampionát v roce 2018, tvrdí Němci

Moskevský stadion Lužniki, kde se má odehrát část šampionátu v roce 2018

Moskevský stadion Lužniki, kde se má odehrát část šampionátu v roce 2018 Zdroj: Wikimedia Commons: own work

Rusko by nemělo pořádat fotbalový šampionát v roce 2018. Podobná prohlášení se nyní objevují na německé politické scéně. Nizozemská fotbalová asociace mezitím zvažuje bojkot mistrovství.

V Německu se v poslední době rozhořela debata o nových sankcích vůči Rusku. Šéf frakce nejsilnější parlamentní strany Michael Fuchs z CDU v této souvislosti vyzval FIFA, aby znovu zvážila otázku ruského pořadatelství fotbalového šampionátu za čtyři roky. Odebrání prestižního turnaje mnozí považují za jeden z účinných trestů.

Jak poukázal Fuchs, odebrání šampionátu je represivnějším opatřením než ekonomické sankce. Navíc vzhledem k velikosti ruských státních hranic by se na mezinárodní obchod jen těžko dohlíželo, uvedl politik.

Současně i němečtí zelení soudí, že země, která omezuje svobodu politických názorů a anexí Krymu de facto porušila mezinárodní právo, nemá nárok pořádat tak významný sportovní svátek.

Mezitím vedení nizozemské fotbalové asociace zvažuje, že vzhledem k mimořádné tragédii malajsijského letounu na východě Ukrajiny bude příští šampionát v Rusku bojkotovat, jak píše ibtimes.com. Není jasné, kdo přesně letoun sestřelil. Převažuje však názor, že by k tragédii nedošlo, pokud by se Rusko v ukrajinské krizi neangažovalo tak výrazně. |

Mistrovství světa ve fotbale 2018
Rusko pořadatelství fotbalového mistrovství světa získalo na konci roku 2010. Země dostala přednost před Anglií a kandidaturami Španělska s Portugalskem a Belgie s Nizozemskem. Bude to poprvé, kdy se mistrovství koná ve východní Evropě a první na dvou kontinentech.
Turnaj se bude konat v jedenácti městech na dvanácti stadionech. Jsou to: Moskva (stadiony Lužniki a Spartak), Petrohrad, Kaliningrad, Jekatěrinburg, Nižnij Novgorod, Kazaň, Samara, Saransk, Volgograd, Rostov na Donu a Soči.
Rusko se již ucházelo o uspořádání MS 1990, tehdy ještě jako součást Sovětského svazu, ale v hlasování FIFA v roce 1984 neuspělo s Itálií.