Rusko chystá další sankce proti Turecku, prý už jen ladí detaily

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin Zdroj: ctk/AP

Kreml podle ruského tisku chystá další protiturecké sankce. Moskva prý mimo jiné zakáže ruským firmám uzavírat nové smlouvy s tureckými dodavateli v řadě odvětví. Kromě již platných omezení v turistice a stavebnictví půjde také o restaurace a hotely, dřevařství či o výcvik pilotů.

Vztahy mezi Moskvou a Ankarou se prudce zhoršily v listopadu, když turecké stíhačky sestřelily u turecko-syrských hranic ruský bombardér. Moskva dnes vybídla Turecko k odškodnění za sestřelený letoun, Ankara však zaplatit odmítla.

Turci budou například zcela vyloučeni z ruských státních zakázek ve všech odvětvích, napsal dnes list Kommersant s odvoláním na to, že měl možnost nahlédnout do návrhu příslušného vládního usnesení, předloženého premiérovi Dmitriji Medveděvovi 9. prosince. Momentálně se prý dokončují podrobnosti. Usnesení podle listu zavede seznam prací a služeb, které budou mít turecké firmy zakázáno vykonávat v Rusku. Omezení se však budou vztahovat pouze na nové kontrakty a vláda také bude mít možnost udělovat výjimky.

Sankce mají být zaměřeny v první řadě na to, aby minimálně poškodily ruskou ekonomiku

„Nechceme se sami seknout ani do ruky, ani do nohy. Sankce mají být zaměřeny v první řadě na to, aby minimálně poškodily ruskou ekonomiku,“ objasnil nejmenovaný vládní představitel. Právníci podle listu mají výhrady k nejasným formulacím v návrhu usnesení.

Ruský prezident Vladimir Putin v reakci na sestřelení ruského letounu nařídil koncem listopadu sankce proti Turecku, které například zakazují dovoz potravin a zemědělských plodin, pozastavují vládní programy spolupráce a omezují zaměstnávání tureckých občanů v Rusku. Turci se v Rusku podíleli na stavbách za miliardy dolarů. Rusko pak z Turecka dováželo především rajčata a citrusové plody. Zákaz postihl také dovolené ruských turistů v Turecku, které je pro občany Ruska jednou z nejoblíbenějších destinací.

Ruský tisk: Vypadá to "měkce"

Rozšíření sankcí ale podle listu vypadá „docela měkce“. Představitelé řady odvětví si úlevou oddychli, což platí zejména o přepravcích v automobilové dopravě, pro pivovarnictví (turecká společnost Anadolu Efes se svými šesti pivovary ovládá 13 až 14 procent ruského trhu), anebo maloobchodu.

Náměstek ruského ministra zahraničí Alexej Meškov vybídl Turecko k vyplacení odškodného za sestřelený bombardér Su-24. „Turecké vedení by (…) se mělo omluvit, nahradit způsobenou škodu a poskytnout záruky, že se nic podobného příště nestane,“ prohlásil.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sice již vyjádřil nad incidentem politování, omluvu ale vyloučil. Mluvčí turecké diplomacie dodal, že vyplatit odškodnění není možné, naopak Rusové by se měli zaručit, že už turecký vzdušný prostor nenaruší. Moskva si podle ruského velvyslance v Turecku klade tři podmínky pro normalizaci vztahů: Turecko se omluví, potrestá viníky a zaplatí za způsobenou škodu.