Rusko chystá jedenáctý konvoj na Donbas

Rusko vyslalo do Donbasu další konvoj (foto z 31.října 2014)

Rusko vyslalo do Donbasu další konvoj (foto z 31.října 2014) Zdroj: CTK

Rusko vyšle na východ Ukrajiny již jedenáctý humanitární konvoj. Do oblasti násilím zmítaného Donbasu by měl vyrazit příští čtvrtek 8. ledna. Ukrajinci považují vysílání konvojů za narušení své svrchovanosti. Nedávno někteří ruští žoldnéři přiznali, že na Donbas je vozí právě tyto konvoje.

„Konvoj doveze 1400 tun humanitární pomoci. Bude ho tvořit 120 nákladních aut,“ uvedlo ruské ministerstvo pro mimořádné situace. Předchozí konvoje prý do oblasti přivezly již více než 13 tisíc tun humanitární pomoci.

Ukrajina pokračující ruské humanitární dodávky kritizuje jako porušování své suverenity. Kyjev se rovněž obává, že Moskva prostřednictvím těchto transportů dodává zásoby ozbrojeným proruským separatistům.

Vážné pochybnosti nad konvoji koncem prosince vyjádřil i šéf moskevské organizace Ruského Červeného kříže Igor Trunov. Uvedl, že dosavadních deset konvojů je invazí do jiného státu. Na Donbas okupovaný proruskými povstalci jimi prý mohlo být přivezeno cokoli, zejména zbraně a munice.

Na Donbas nás vozí humanitární konvoje, přiznali žoldnéři
Z ruského Jekatěrinburgu odcestovaly na východní Ukrajinu desítky bývalých příslušníků ruských speciálních jednotek, na Donbas je tajně dopravily humanitární kolony vypravené z Ruska. Uvedl to šéf jekatěrinburských válečných veteránů Vladimir Jefimov. Od léta prý vyslal na Donbas šedesátku bývalých vojáků ruské armády.
Rusko-ukrajinskou hranici překročili ruští žoldnéři v kolonách, které s humanitárním nákladem na Donbas vysílá Rusko, přiznal Jefimov. Moskva jakýkoli podíl na organizování dobrovolnických oddílů odmítá, odbavení na hranicích ale probíhá bez účasti ukrajinských celníků. Na Donbas už od léta Rusko vyslalo deset humanitárních kolon. Někteří ruští bojovníci prý pronikli na Ukrajinu i jako doprovod vozidel Mezinárodního výboru Červeného kříže.
Jefimov jekatěrinburský server informoval i o výši platů, které ruští veteráni bojující na východě Ukrajiny pobírají. Řadoví vojáci si prý měsíčně přijdou na 90 tisíc rublů (39 tisíc korun), důstojníci na 150 tisíc, ale třeba i 240 tisíc rublů (až 103 tisíc korun).