Rusko dál posiluje své vojenské pozice na Kurilách

Ruská armáda

Ruská armáda Zdroj: ctk

Ruská armáda rozmístí na jižních Kurilách obranný protiletadlový systém a bezpilotní letouny nové generace. Na schůzi vedení ministerstva obrany to v Moskvě prohlásil šéf rezortu Sergej Šojgu. Nevyloučil přitom, že na ostrovech, které si od druhé světové války nárokuje i Japonsko, vznikne nová námořní základna ruské tichomořské flotily.

Šojgu oznámil, že příští měsíc zahájí na jižních Kurilách „studijní expedici“ odborníci ministerstva obrany, aby možnost vytvoření stálé námořní základny prozkoumali. Hlavní stálou základnu má ruská tichomořská flotila ve městě Viljučinsk na Kamčatce.

Japonsko a Rusko se od roku 1945 přou o jižní část Kurilského souostroví. Tokio vznáší na základě dohody z roku 1855 nárok na ostrovy Iturup, Kunašir, Šikotan a skupinu ostrůvků Habomai, které však na konci druhé světové války anektoval Sovětský svaz. Tokio ruskou svrchovanost neuznává.

Záměr vybudovat na jihu Kuril vojenskou základnu oznámil Šojgu už loni v říjnu. Řekl tehdy, že Rusko již staví nebo se připravuje postavit také řadu arktických vojenských zařízení. Jako příklad jejich umístění uvedl Wrangelův ostrov ve Východosibiřském moři, Šmidtův mys na Čukotce či ostrov Kotělnyj.

Bývalý izraelský generál: Rusko v Sýrii působí jako zmatený Medvěd