Rusko dostane za Mistraly méně, než původně vyžadovalo

Sevastopol, jedna z dvou francouzských lodí třídy Mistral pro Rusko

Sevastopol, jedna z dvou francouzských lodí třídy Mistral pro Rusko Zdroj: Ludovic Peron, Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Dvě vrtulníkové lodě třídy Mistral kotvící na západě Francie, které již dostaly jména „Vladivostok“ a „Sevastopol“, se nakonec nestanou součástí ruské výzbroje. Paříž kompenzovala ruské náklady na výcvik a na budování infrastruktury v přístavu ve Vladivostoku částkou okolo jedné miliardy eur a 199 metrů dlouhé lodě schopné pojmout desítku útočných helikoptér, 60 obrněných vozů a 700 členů posádky se stanou majetkem francouzské vlády.

Přesná výše kompenzace zůstává neznámou, podle ministra obrany Jeana-Ivese Le Driana to však bylo „méně než 1,2 miliardy“, jež Rusko původně po Francii vyžadovalo.

Obě strany nyní považují věc za vyřízenou. Kreml již v květnu oznámil, že hodlá postavit své vlastní válečná plavidla, jež budou „lepší než ta francouzská“. Francie o dodávku dohodnutou Nicolasem Sarkozym v roce 2011 během fáze oteplování vztahů s Ruskem, po vyhlášení sankcí proti Rusku za anexi Krymu však na nátlak spojenců v NATO muselo od dohody ustoupit.

Místo pauzy konec

Pro prezidenta Françoise Hollanda představovala záležitost dilema. Ještě loni na podzim se přikláněl k uskutečnění dodávky a výrobce začal lodě osazovat ruskými bojovými vrtulníky Kamov Ka-52K a dalším vybavením.

Vojenské cvičení však vzbudilo hněv Washingtonu a Hollande počátkem roku informoval Rusko, že „podmínky stále nejsou dobré“ a jedině úplné příměří na Ukrajině by mohlo dodávku zachránit. Když v červnu americký prezident Barack Obama vyzval Paříž, aby v jednáních s Ruskem „stisklo tlačítko pause“, vyhlásil Hollande definitivní konec dohody.

Mistral
Válečná plavidla třídy Mistral jsou považována za klenot francouzského vojenského průmyslu a námořnictvo jim přezdívá „swiss knife“ (švýcarský zavírací nůž). Jsou totiž univerzální – z bojového plavidla je lze celkem snadno přestavět na velitelskou či nemocniční loď. Avšak i vrtulníkové plavidlo má na palubě k dispozici plnohodnotnou polní nemocnici.